fbpx
E-UTRIP
Featured Glasba Kultura Novice Ribnica Umetnost Zanimivosti In zabava

Prvi festival »Peti in obstati« kot poklon velikanom slovenske kulture

Nedaleč od Velikih Lašč (slovenskih Aten, kot so jih poimenovali zaradi številnih tam rojenih kulturnikov – Trubarja, Levstka, Stritarja, Javorška…), na Rašici, bo v petek, 5. julija, od 17. ure dalje potekal prvi festival z naslovom Peti in obstati, na katerem bodo izvajali rock in »tako inu drugačno« akustiko. Izbira prizorišča je bila logična, ime festivala pa pove vse. »Trubarjeva Rašica, z mlinom in skednjem, očarljiva okolica z bistrim potokom… to je zagotovo najbolj primeren kraj za takšen festival,« poudarja vsestranski glasbenik Pero Lovšin, ki bo tokrat imel v rokah obe kitari, električno in akustično.

Namen festivala, ki bo odskočna deska tudi za manj uveljavljene izvajalce akustične glasbe, je poživitev kulturnega dogajanja od Turjaka pa do Kolpe, hkrati pa naj bi na svojstven način pripomogel pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku, ki se – na odrih ali pisano – marsikdaj prav nerodno zapostavlja ali površno uporablja. Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice. Festival, ki ga organizira KUD Strela, skupaj z domačim KD Čonce, vstop pa bo prost, uživa tako lokalno kot tudi širšo podporo, na seji odbora ga je podprlo celo predsedstvo Akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Festivalsko dogajanje pozno v noč bo ponujalo še vrsto dejavnosti, tudi delavnico z udeležbo znanih domačih tekstopiscev. Poleg Perota Lovšina in Španskih borcev, bodo na Rašici akustično prepevali še: Rihard Zadravec Riki, Aljaž Hrastar, Po drugi strani, Franci Rotar.

Mitja Pintarič

Poezijo bodo ob navzočnosti Elze Budau brali Laure Hrastar, Duška Hočevar Mihelič in Andrej Perhaj. »Domoljubje in rock, vmes pa še akustika, ob mlinskem kolesu in žagi. To bo večer, ki ne bo šel v pozabo. Le pridite in se prepričajte,« je povabilo na petkovo snidenje domačina Mitje Pintariča, tesnega sodelavca Petra Lovšina pri izvedbi prireditve.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki