fbpx
E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Novice Ribnica

Prva lastovka v industrijski coni v Podpreski

Na lokaciji nekdanjega obrata kočevskega Nolika v Podpreski, ki je svoj čas zaposloval skoraj vse dela zmožne krajane dragarske doline, je leta 2019 po dvajsetih letih znova oživela lesna dejavnost.

Pod prvo lastovko gospodarskega zagona kraja se sicer s skromnimi začetki, če primerjamo velikost nekdanjih podjetji, podpisuje družba Duriart d.o.., ki je bila ustanovljena leta 2004 in se od samega začetka ukvarja s proizvodnjo najkakovostnejšega stavbnega pohištva, oken, vrat in panoramskih sten. Vodi jo Branko Košmrlj iz Loškega Potoka. Izkušnje, ki jih je nabiral kot direktor nekdanjega Inlesa v Loškem Potoku in kasneje tudi v Sodražici, je vgradil v novo podjetje, v proizvodni hali z dvema enotama, ki sta energetsko varčni, v velikosti 1.400 kvadratnih metrov. Za potrebe najemnikov pa ju je komunalno opremila Občina Loški Potok.

Izdelujejo za tuje trge

V njej trije zaposleni izdelujejo lesena okna, vrata in panoramske stene iz kakovostnega lesa, večinoma za tuje trge. Košmrlj je dejal, da jim lansko leto, tako kot celotnemu gospodarstvu, zaradi Covida ni bilo naklonjeno, a strojev niso ustavljali. Nehvaležno bi bilo, da so začeli proizvodnjo z desetimi ali petnajstimi delavci, kasneje pa bi jih odpuščali.

»Sledimo trendom zaposlovanja tako, da spremljamo rast trgov in se temu prilagajamo. Upamo, da bodo spomladi delo dobili še trije delavci, kasneje pa naj bi ta številka zrasla celo do 50, kar so sicer zmožnosti podjetja,« se nadeja Košmrlj, ki je napovedal, da bodo predvidoma v začetku marca v Podpreski odprli prodajni salon svojih izdelkov.

Občina je poskrbela za komunalno ureditev

Za ureditev industrijske cone, ki jo je občina odkupila od podjetja Nolik v stečaju, je doslej vložila milijon evrov, od tega je za kritje polovice stroškov najela posojilo, kar je strateška naložba ne le za ta kraj. Nedaleč od te hale so prostori za skladiščenje lesa in priprava lesnih sekancev za daljinsko ogrevanje, v nekdanjem obratu je še ena hala, ki jo bodo podrli.

Kot je dejal župan Ivan Benčina, so blizu temu, da bi za zagon dejavnosti dobili še enega najemnika. Če se ta načrt izjalovi, naj bi se kot zaposlovalec pojavila leta 2017 ustanovljena Lesna zadruga Loški potok, ki je sicer slovenski primer v tujini močno razširjenega zadružnega modela rabe lesne biomase za ogrevanje (DOLB – daljinsko ogrevanje na lesno biomaso).

»Ne dvomimo, da se bo letos na tej lokaciji premaknilo na bolje, kar bo seveda velika pridobitev za celotno Dragarsko dolino, v kateri je svoj čas živelo skoraj 500 ljudi, danes pa jih je tam skoraj polovico manj,« se nadeja Benčina.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki