fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Narava Narava & zdravje Novice

Projekt »Nabrežje« bo ob Rinži uredil sprehajalno pot s številnimi atraktivnimi elementi

Na Občini Kočevje se aktivno pripravlja projekt, ki so ga poimenovali »Nabrežje«. Zakaj takšno ime? Gre se za projekt, s katerim si prizadevajo urediti nabrežje oz. levi breg reke Rinže, s čimer želijo zagotoviti dodatne sprehajalne površine in družabni kotiček v ambientu, ki ga nudi reka Rinža.

Projekt obsega ureditev levega brega Rinže od športne dvorane do čistilne naprave v Mestnem logu. Na tej relaciji želijo urediti parkovno površino in povezano sprehajalno pot, kjer se bodo sprehajalci lahko nemoteno sprehodili tik ob reki, ob tem pa občutili varnost in sprostitev, in ne nevarnost ob misli, »kaj če kdo zleti čez škarpo«. Ravno zato so se idejni ponudniki na Občini Kočevje odločili, da poskusijo vzpostaviti prijaznejši ambient ob reki – postavili bodo kakšno ograjo več, visoke škarpe bodo le še preteklost, več bo stopničastih teras, ki bodo namenjene posedanju in pristnejšemu stiku z vodo, pot pa bo primerna tako za sprehode posameznikov kot tudi mamic z otroškimi vozički, skupin ljudi, prilagojena pa bo tudi invalidom.

Pot bi opremili tudi s ponudbo vožnje s čolni po Rinži

Ob tej poti bodo postopoma nastajali dodatni atraktivni elementi, ki bodo spodbujali k družabnosti in počitku. Kakšni točno, je še v fazi sprejemanja predlogov in idej s strani občanov, ki so velik nabor idej podali že na preteklih javnih razpravah in delavnicah. Ena izmed teh je tudi možnost vožnje s čolni in kanuji, kar občasno že izvajajo predvsem v sklopu CŠOD. Iz Občine tako pravijo, da si tudi sami želijo vzpostaviti tovrstno ponudbo, ki bi bila namenjena prav vsem zainteresiranim, zato že razmišljajo o načinu in lokacijah vstopnih/izstopnih točk.

»Predstavljajte si, da se s čolnom po reki Rinži odpravite iz Mahovnika, se vmes ustavite pri Dictatorju in si privoščite kakšno osvežilno pijačo. Potem se odpravite nazaj na čoln in odveslate naprej do končne izstopne točke ter si privoščite še kratek sprehod skozi mesto, spotoma pa se ustavite še na tržnici, kjer vas vabijo številne dobrote in najrazličnejši izdelki številnih lokalnih ponudnikov.«

Bo onesnaženost reke Rinže kmalu zgolj preteklost?

Reka Rinža ima sicer prelep ambient, predvsem ob cerkvi, ki navduši marsikaterega obiskovalca. A dejstvo je, da so tu prisotne vsakoletne težave zaradi stanja vode, ki zaradi počasnega pretoka in neizvajanja določenih čistilnih postopkov vode občasno cveti, da ne omenjamo izjemne motnosti vode, zaradi česar bi vožnja po takšni reki lahko marsikoga tudi odvrnila. Zato so na mestu tudi ideje o ukrepih, ki bi spodbujali k izboljšanju kakovosti vode, kot so na primer ekoremediacijski postopki. Na Občini si že nekaj časa prizadevajo urediti tovrstni problem, a so posegi v vodovje, tudi v našo Rinžo, v pristojnosti države, natančneje Direkcije za vodo, ki ne dovoljuje kakršnihkoli posegov, saj je struga reke zavarovana kot kulturna dediščina. Tu pa se pojavi vprašanje: “Bolje mrtva kulturna reka ali reka z življenjem in radostjo?”

Projekt bodo sofinancirali z evropskimi sredstvi

Idejna zasnova je že v pripravi, z njo pa se bodo prijavili na razpis, preko katerega lahko pridobijo zajetno višino evropskih sredstev. Tako bo izvedba lažja vsaj v prvi fazi, nadalje pa se bodo prijavljali tudi na druge razpise, ki bodo omogočili izvedbo preostalega dela idejne zasnove.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki