fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice

Prižig lučk v Moravi

Ljudje v času božiča še bolj kot običajno čutimo potrebo po domu, družini, toploti in prijateljih in ravno z namenom, da bi našo vas v času božičnih praznikov naredili še bolj domačno in prijetno, smo se vaščani Morave tudi letos odločili, da središče vasi praznično okrasimo.

Priprave na krasitev so se pričele že sredi novembra, saj je bilo potrebno nabrati zelenje za okrasitev, pripraviti okraske, popraviti božične lučke in podobno. Dela je bilo precej, toda vaščani so še enkrat pokazali složnost in se brez pomisleka lotili dela. Iz dneva v dan, iz ure v uro, je bilo okrasje lepše. Postavili smo božične lučke na gasilni dom s pomožnim objektom in na vaški kostanj pred lokalno cerkvijo Svete Trojice. Poleg cerkve smo postavili božično drevesce in ga okrasili, spretne roke vaščank pa so spletle in okrasile ogromen adventi venček iz zelenja, ki kot simbol večnosti, življenja, upanja, svetlobe in toplote, krasi središče vasi.

V soboto, 30. 11. 2019, ko je bilo vse pripravljeno, se je ob 17. uri, pred vaškim gasilnim domom zbralo preko 30 vaščanov in vaščank, v pričakovanju svečanega prižiga prazničnih lučk. Zbrane sta uvodoma nagovorila predstavnika vaške skupnosti Boris Vukan in Marjan Pajnič in jim zaželela vse dobro. Ko se je dovolj stemnilo, so se prižgale lučke, ki so praznično vzdušje centra vasi poglobile in tudi ostali okraski so šele tedaj prišli do pravega izraza. Praznična osvetlitev vasi je vse nekoliko ganila in na obrazih prisotnih je bilo zarisano zadovoljstvo.

Kot se po vsaki svečanosti spodobi, je sledila manjša pogostitev s primernim prigrizkom in kapljico tople pijače, ki je bila organizirana v gasilnem domu. V družbi prijateljev in sovaščanov smo tako preživeli prijeten dan, z občutkom topline in pripadnosti v srcu.

Vaščani Morave vsem občanom občine Kočevje in občine Kostel želimo, da bi praznike preživeli v toplem objemu družine in prijateljev in vse dobro v letu 2020. Tistim, ki niso te sreče pa želimo, da bi jih pot v prihodnjem letu vodila tja, kjer se bodo počutili zaželene in dobrodošle in bo prihodnji božič tudi zanje tako čaroben, kot je za nas.

Mladen Koritnik, vaška skupnost Morava

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki