fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina Zanimivosti & Zabava

Pritožujete se, da smo “prilepljeni” na svoje telefone… a kaj nam drugega (pre)ostane!

Ni skrivnost, da se je večerno dogajanje v Kočevju v zadnjih letih kar precej umirilo. Se še spomnite četrtkovih večerov in kina na prostem? Zbirale so se gruče ljudi, predvsem mladostnikov, ki so se družili, zabavali in si ustvarjali spomine, vendar, kam pa naj bi mladina zahajala sedaj in… nam mar mladost polzi skozi prste?

Najpogostejša pripomba, ki jo mladi dobivamo, je povezana z uporabo naših mobilnih telefonov. Ali je to »Kako dolgo že visiš na tej stvari?« ali pa »Nimaš nič boljšega za početi, kot pa strmeti v ekran?« in seveda, tista najpogostejša pritožba v smislu »Ves čas si na telefonu!«. Seveda v današnjem času moderno tehnologijo uporabljamo veliko pogosteje kot so jo uporabljali na primer naši starši, ampak za to morda nismo povsem sami krivi.

Velikokrat smo predvsem preko naših staršev seznanjeni z govori o tem, kako zabavna je bila njihova mladost, saj so se ves čas družili s prijatelji, hodili v diskoteke in bare ter izvajali najrazličnejše neumnosti, mi pa svojo mladost »zapravljamo« z nenehno uporabo telefonov, računalnikov itd. Ko pa s strani najstnikov sledi vprašanje »Kam pa naj grem?« nenadoma prevlada tišina.

Časi so se spremenili in s tem se je očitno spremenilo tudi število dejavnosti, namenjenih zabavi in sprostitvi mladih. No, če že nismo povsem brez idej za druženje, pa nam še vedno manjka čas, ko bi se lahko zbrali in prostor, kjer bi se zabavali ter spoznavali nove ljudi.

Kako si pravzaprav krajšamo čas?

Mesto nam seveda ponuja kar nekaj prostorov za druženje in ena izmed najpogostejših dejavnosti je druženje s prijatelji in sovrstniki ob kozarcu sveže limonade ali skodelici dobre kave v Mestni kavarni, Slaščičarni Medo in še nekaterih drugih. Tako rekoč so kavarne postale glavno mesto zbiranja mladih obrazov, ki se želijo s prijatelji pogovarjati in zabavati ob prijetni glasbi in osvežilni pijači, vendar pa… ali mladi postajamo pravzaprav »stari«? Namreč – malce stereotipno, pa vendar – na tak način se družijo predvsem stare gospe, ki ob dobri kavi ure in ure veselo kramljajo.

Za popestritev popoldanskih aktivnosti se lahko recimo odpravimo na eno izmed igrišč, ki nam jih ponuja Kočevje in si z lažjimi športnimi aktivnostmi krajšamo čas, ob poletnih mesecih pa se lahko sprehodimo do kočevskega jezera in se ohladimo v prijetni vodi.

Razen tega, se občasno napotimo v kino, kjer si lahko ogledamo film ali pa se udeležimo kakšne prireditve, ki je organizirana za prebivalce naše občine, vendar tu se naše možnosti nekako zaključijo.

Ali zapravljamo svojo mladost?

Kako se je preživljanje prostega časa ob kocu tedna ali med počitnicami današnjih najstnikov spremenilo od takrat, ko so bili v naših čevljih naši starši?

Za pomoč ob tem vprašanju sem se obrnila na svoje prijatelje in družino, saj sem tako dobila pogled še iz drugačnega vidika.

Mladim starši pogosto pripovedujejo zgodbe njihovih nepozabnih najstniških let, zato sem se za prvo izjavo obrnila na svojo mamo, ki je z velikim navdušenjem povedala, da so bili konci tedna zanjo neizmerno zabavni in so se jih s prijatelji vedno veselili.

»Petek je dan za zadetek! Spomnim se da smo, ko sem bila jaz v svojih najstniških letih »živeli za petek« in se s prijatelji vedno dobili na pijači ali pa se po navadi odpravili v diskoteko, kjer smo ustvarjali nove spomine in se zelo zabavali.«
Barbara Ribič

Nato pa mi je na pomoč priskočila še prijateljica Eneja in mi zaupala, da konec tedna ni nič kaj posebnega ampak se še vedno veseli druženja s prijatelji, čemur je njen vikend namenjen.

»Ob koncu tedna se s prijatelji, ki jih čez teden nisem videla za nekaj ur dobim na pijači in se z njimi pogovarjam o stvareh, ki so se dogajale med minulimi dnevi.

Eneja Špehar

Mar najstnikom torej primanjkuje energije in navdušenja ali nam v resnici manjka le prostor, kjer bi se lahko zabavali in proslavljali našo mladost? Ljudje se vedno pritožujejo nad tem, da bomo mlada leta zapravili in jih zamudili, saj smo pod konstantnim vplivom moderne tehnologije in se ne znamo sprostiti, ampak, kaj drugega pa nam (pre)ostane?

Verjemite, da bi z veseljem svojo mladost izkoristili za zabave, druženje in spoznavanje novih ljudi. Ampak, ali nam mesto te možnosti sploh ponuja? Ob večernih urah se lahko odpravimo samo še v posteljo, oči prilepimo na ekrane svojih mobilnih telefonov in se izgubimo v virtualnem svetu, ki nam trenutno ponuja več kot resničnost.

Anja Ribič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki