fbpx
E-UTRIP
Featured Društva Novice

PREDGRAJCI NA OHRIDU 2022

Festival ‘’Slovenija na Ohridu’’ je eden izmed festivalov, ki se odvijajo v okviru prestižnih prireditev pod skupnim imenom ‘’Ohridski festival’’. Namen festivala je v čim boljši luči predstaviti Slovenijo in na kulturen način prikazati našo umetnost, navade in običaje. V začetku letošnjega leta smo Kulturno športno društvo Predgrad prejeli razpis in povabilo prek JSKD za udeležbo na festival Slovenija na Ohridu 2022, v okviru prireditve v čast Dneva državnosti Republike Slovenije. S člani pevskega zbora Grajskih pevcev smo povprašali še MoPZ Svoboda in Pevski zbor DU Kočevje, ki so sprejeli povabilo in se vsi brez premišljanja prijavili. Začele so se priprave, iskanje sponzorjev, urejanje dokumentacije in priprava oblačil za nastop.

21. junija popoldne smo sedli na avtobus, v družbi, s katero je pot minila ob petju, smehu in klepetu in po 16-ih urah prispeli v Severno Makedonijo. Po počitku smo se zvečer vsi udeleženci festivala zbrali pred hotelom CINGO, kjer smo bivali in s spremstvom vodičke odšli na spoznavni večer. Otvoritev festivala se je začela s slovensko himno. V nadaljevanju smo prejeli festivalske table z imeni skupin, katero nam je izročila Tadeja Rozman, glavna koordinatorka festivala.

Naslednji dan smo si ogledali Ohrid, nekdanjo prestolnico velikega Samuelovega cesarstva. Na vsakem koraku naletimo na ostanke tisočletne kulture, ki je vidna na ozkih ulicah starega dela mesta ter v tradicionalni arhitekturi s številnimi muzeji in cerkvicami. Ohrid je tudi mesto, ki nudi veliko zabave in čudovitih doživetij. Vso to ponudbo dopolnjujejo ljubeznivost, prijaznost in preprostost lokalnih prebivalcev. Tam se še vedno ceni čas, ki ga preživiš s prijateljem ob pitju kave in prijetnem pogovoru. Življenje poteka umirjeno in brez stresa.

Zvečer so potekali prvi nastopi na letni sceni Dolni Saraj. Koncert je potekal v čast Dneva državnosti Republike Slovenije. Nekaj skupin je imelo ta večer nastop, ostali pa smo bili le gledalci.

Naslednji dan so nas predstavniki festivala popeljali z ladjico po Ohridskem jezeru na otok Sveti Naum. Tudi na tem izletu smo imeli lokalnega vodiča, ki nam je podrobno predstavil zgodovino otoka in vse ostalo. Ob 19. uri smo bili predstavniki skupin povabljeni v hotel PALACE na sprejem ki je potekal v sproščenem vzdušju. Ob tej priložnosti so se nam zahvalil z nagovorom g. župan in slovenski veleposlanik, slednjemu in gostiteljici smo izročili simbolična darila. Slovenski veleposlanik g. Milan Predan nam podelil Certifikat za sodelovanje na festivalu.

Grajski pevci smo uspešno zastopali svojo občino, mahali smo z našimi občinskimi zastavicami, ki smo jih prejeli kot darilo Občine Kočevje.

Dopoldne smo se udeležili še zadnji nastop skupin v katoliški cerkvici Ciril in Metod, po nastopih pa je sledil še zaključni del festivala. Ta je potekal pri hotelu Montenegrin inn. z slovensko glasbo.

V ponedeljek smo si še z vodičko ogledali Skopje.

Polni lepih vtisov smo se pozno v noč srečno in tekoče vrnili nazaj, domov, v Predgrad in ostali nadaljevali pot še do Kočevja. Vsem članom se želim zahvalit za njihov trud, potrpežljivost in v upanju, da so se imeli lepo.

Jožica Matkovič, KŠD Predgrad

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki