fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina

Praznik Občine Velike Lašče: Letos brez Častnega občanstva

Sklepni dogodek ob letošnjem prazniku Občine Velike Lašče, ki ga obeležujejo 8. junija, na dan rojstva Primoža Trubarja, je bila petkova Slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in nagrad. Lani so jo pripravili na Rašici, tokrat pa so jo zaradi razmočenega prostora na tej lokaciji premestili na Športno igrišče. Župan dr. Tadej Malovrh je v nagovoru poudaril velikolaško navezanost na znamenite rojake, sicer tudi svetovno znane kulturnike, med katerimi je zagotovo najbolj prepoznaven reformator Primož Trubar, na kratko oče slovenskega jezika.

Podružnična šola in vrtec, industrijska cona …

Malovrh je v nadaljevanju spomnil na dosežke občine v zadnjih letih in pri tem kot najpomembnejšo pridobitev omenil novo podružnično šolo in vrtec na Turjaku, ki ob prevzemu mandata pred štirimi leti še ni imela gradbenega dovoljenja, industrijsko cono Ločica, pridobili so gradbeno dovoljenje za Zbirni center, v teku je projekt izgradnje sodobne kurilnice na lesne sekance … Ob mnogih drugih pridobitvah je ob tem omenil Malovrh tudi Industrijsko cono Ločica, a se mu zdi, da je v občini preveč takšnih, ki na napredek lokalne skupnosti gledajo drugače. Najbolj svečani del praznovanja je bila podelitev občinskih priznaj in nagrad ter pokal župana. Letos naziv Častno občanstvo ni bil podeljen.

Župan je zadržal sklep občinskega sveta

Čeprav je občinski svet na majski seji s sedmimi glasovi za in petimi proti sklenil, da se ob 8. juniju, občinskemu prazniku, naziv častnega občana podeli Antonu Zakrajšku, ki je županoval kar 20 let, je ta sklep aktualni župan dr. Tadej Malovrh zadržal. Zaradi tega se osrednje prireditve, na kateri so se sicer petim zaslužnim posameznikom in društvom podelili priznanja in nagrade, ni udeležil eden od prejemnikov, Borut Vasič. »Če na nekoga , to je moje osebno mnenje, pade sum kakršnega koli potvarjanja ali nepravilnosti, kar naj bi počel kot direktor Slovenskih blagovnih rezerv, je treba počakati, da se razjasni. Šele potem pa lahko ta predlog upoštevamo. Si predstavljate, da bi mu morali zaradi morebitnega dokazila krivde priznanje odvzeti. S tem bi se občina in tudi jaz kot župan osramotili,« ne dvomi Malovrh.

Pohvalo župana so prejeli Maja Štrukelj za izjemne dosežke v Osnovni šoli Primoža Trubarja, Jožica Zabukovec za dolgoletno delo v Društvu za ohranjanje dediščine Gradež in Anita Jaklič za izjemen prispevek pri ozaveščanju o pomenu gibanja in zdravega načina življenja.

Zlato plaketo je prejel Franci Modic za uspešno delo na področju gasilstva in PGD Veliki Osolnik. Priznanje občine je poleg Boruta Vasiča prejelo še PGD Turjak.

Za imeniten večer so poskrbeli člani skupine Perpetuum Jazzile, sicer se je v okviru praznovanja zvrstila vrsta drugih (tradicionalnih) prireditev.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki