fbpx
E-UTRIP
Petkov požar ob Rudniškem jezeru je bil le eden izmed mnogih, ki so se prejšnji teden zgodili po celi Sloveniji.
Aktualno Kočevje Kronika Novice

Ponovno travniški požar: ogenj in gost dim v okolici jezera

Gasilci praktično vsak dan intervenirajo zaradi travniških požarov. Danes je gorelo veliko območje suhe trave okoli jezera. Okoli območja, ki ga je zajel ogenj se je valil gost dim, po zraku so leteli veliki kosi saj.

Travniški požari so v zadnjem času spet v porastu. Še več pa jih je pričakovati v naslednjih mesecih. Pogosto se zgodi, da se ogenj, ki pri kurjenju uide izpod nadzora, razširi na sosednja zemljišča, ogroža gospodarska poslopja, gozdove, povzroča nevarnosti v prometu ter ogrozi zdravje in življenje ljudi.

V Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju je določeno, da je treba kurišče v naravnem okolju urediti tako, da je :

– obdano z negorljivim materialom,

– da je območje v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi,

– da polnoletna oseba ves čas kurjenja nadzoruje ogenj in

– da oseba po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasi.

Prav tako je določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra večji od 20 km/h, ali ob sunkih vetra močnejših od 40 km/h, ne sme začeti s kurjenjem oziroma se mora s kurjenjem takoj prenehati.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki