fbpx
E-UTRIP
Narava & zdravje

Pomanjkanje krvi v državah z nizkimi in srednjimi dohodki

»Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.«

  1. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen:
  • dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo;
  • poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom;
  • podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.

Potreba po krvi je univerzalna, vendar pa dostop do krvi za vse tiste, ki jo potrebujejo, ni. Kri in krvni pripravki so bistven vir za učinkovito urejanje krvavitev pri ženskah med nosečnostjo in porodom; otrokom, ki trpijo za hudo anemijo zaradi malarije in podhranjenosti; bolnikom z motnjami krvi in kostnega mozga, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti; žrtvam travm, izrednih razmer, nesreč in nezgod; kot tudi bolnikom, ki
potrebujejo zahtevne medicinske in kirurške posege. Pomanjkanje krvi je še posebej akutno v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje transfuzijske službe okrnjeno. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

V letu 2022 je slogan Svetovnega dneva krvodajalcev: »Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.«, s čimer želimo opozoriti na vlogo, ki jo ima prostovoljno krvodajalstvo pri reševanju življenj in krepitvi solidarnosti v skupnostih.

Vaše sodelovanje in podpora bosta pripomogla k večjemu vplivu Svetovnega dneva krvodajalcev 2022, s čimer se bo po vsem svetu povečalo priznanje, da je dajanje krvi solidarno dejanje, ki rešuje življenja in da so storitve, ki zagotavljajo varno kri in krvne pripravke, bistven element vsakega zdravstvenega sistema.

V Sloveniji uspešno izvajamo krvodajalske akcije že 69 let, vsak dan pa potrebujemo vsaj 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi. Tudi zato se v Rdečem križu Slovenije, kot delu ogromne mednarodne družine, še enkrat več iskreno zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, prostovoljcem, organizatorjem in podpornikom krvodajalstva ter strokovnemu zdravstvenemu osebju, ki so bili in so del današnje transfuzijske dejavnosti in prispevajo k temu, da vir krvi nikoli ne presahne.

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki