fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Poletje je čas za branje. Pa ti, že kaj bereš?

Vstopili smo v del leta, ko nas zjutraj na nebu pričaka sonce, mi pa se prebudimo ravno pred kosilom (vsaj, če še vedno obiskujemo šolo in imamo počitnice) in cele dneve poležavamo. Poletne počitnice učencem prinesejo čas za sprostitev in lenarjenje, ki ga tekom šolskega leta ni prav veliko. Po nekaj tednih poležavanja pa nam idej za izkoriščanje tega prostega časa po navadi zmanjka, zato namesto, da bi se pritoževali nad dolgčasom, lahko v roke vzamemo tudi kakšno knjigo. No, marsikomu je ta misel precej zastrašujoča ampak… brez skrbi, saj ne grizejo!

Poležavanje doma, na plaži ali pa na prijateljevem kavču je odličen čas, da se zamotimo in svoje misli popeljemo na čudovite pustolovščine, ki jih najdemo v knjigah. Vendar… kaj pravzaprav brati?

Vedno lahko pograbimo kakšno izmed naših najljubših knjig in jo preberemo znova in znova, toda zakaj ne bi preizkusili česa novega?

Tukaj je nekaj predlogov

Ti primanjkuje neizprosne ljubezni? … Tole bo kot nalašč zate!

Pred približno dvema letoma je srca mnogih deklet osvojil film režiserke Jenny Gage z naslovom Prvič. Ljubezenska zgodba med Tesso in Hardinom pa se še ni zaključila, namreč v letošnjem letu se lahko veselimo že tretjega filma, v katerem bomo izvedeli, kaj je naslednji korak za par, ki se ga mnogi ne moremo naveličati. Ampak, ali ste vedeli, da tako kot mnogi drugi, tudi ti filmi izhajajo iz knjig?
Če si to poletje želite krajšati čas s pestro ljubezensko zgodbo, polno vzponov in padcev, vam toplo priporočam branje romanov Prvič, ki jih je pravzaprav kar pet, tako da bo vaše poletje rezervirano za nepričakovane preobrate in divjo ljubezen. Vsaj dolgčas vam ne bo!

Zgodil se je kriminal! … za podrobnosti poglej na knjižno polico!

Ste za zmenek s knjigami pisateljice Karen M. McManus? Če ste pripravljeni na umor in vse kar temu sledi, kar pot pod noge (ali na telefon) in si v roke pridobite knjigo Eden od nas laže. Zgodba povezuje štiri najstnike, ki so si med seboj povsem različni, vendar ena stvar pa jim je vendarle skupna. Vsak od njih bi lahko ubil Simona, ki je nenadoma umrl zaradi podtaknjenega arašidovega olja, na katerega je alergičen, ko so bili skupaj z njim po pouku zadržani v šoli.
Vam še ni dovolj? Na vašo srečo je pisateljica za nas pripravila tudi drugi del z naslovom Eden od nas je naslednji, ki se sicer lahko bere kot samostojna knjiga, vendar vsebuje kar nekaj povezav s prvo knjigo, za podrobnosti pa boste izvedeli, ko jo vzamete v roke.

Znanstvena fantastika?… poglej si tole!

Približujemo se odpravi človeške posadke na Mars, kar vznemiri vsakogar, ki je navdušen nad vesoljem in raziskovanjem le tega (če to nisi ti, kaj še čakaš?). Če pa ste že neučakani si lahko poletne popoldneve popestrite s knjigo, ki je sicer izšla leta 2011, a nas še vedno popelje v prihodnost. Pridružite se astronavtu Marku Watneyu v odpravi na Mars leta 2035, ki ga po evakuaciji planeta zaradi hude peščene nevihte posadka tam pusti samega, saj so mislili, da je v viharju umrl. Kako neizprosen je lahko planet za človeka boste izvedeli v tem neverjetnem znanstvenofantastičnem romanu, ki vzburi zanimanje vseh sanjačev, ki ob jasnih poletnih večerih strmijo v zvezde in hrepenijo po skrivnostih, ki jih skriva naše neverjetno vesolje.
Ja ja, posnet je tudi film, toda knjige so vedno boljše od filmov… verjemite.

Pozor, prihaja pandemija! … Počakaj, je že tu!

Knjiga z naslovom Pandemija, ki je na police naših založb prikorakala lani, je bila pravzaprav napisana že leta 2011 s strani ruske pisateljice Jasne Vagner (pa pravite, da ne verjamete v srhljiva naključja…). Kdo bi si mislil, da se fantazija lahko spremeni tudi v resničnost, no vsaj v malo blažji obliki. Predstavljajte si, da poleg smrtonosnega virusa, zaradi katerega ste prisiljeni ostati v karanteni ne delujejo vaši mobilni telefoni in internetno omrežje.
36-letna Anja pa je to doživela, ko je v Rusiji razhajal virus, zaradi katerega se je njeno življenje obrnilo na glavo. Ko sta se z možem odločila, da se z družino premaknejo v samotno kočo ob jezeru ob finski meji, pa se je zanje začela prava nočna mora. Pot, ki naj bi sicer trajala dva dni se je spremenila v pravo grozo in vsi skupaj so se znašli v vrtincu nevarnosti in nepredvidljivih zapletljajev.
Torej, če si želite poletne dni (ali noči) popestriti z nekaj srhljivega branja pohitite in ta roman dodajte na seznam knjig, ki jih absolutno morate prebrati. Kdo ve, morda vam v prihodnosti še pride prav.

Malo zabave za poletne dni… Vrnimo se v Slovenijo!

Seveda so največje svetovne uspešnice dela tujih pisateljev, toda tudi Slovenci jih imamo nekaj, na katere smo ponosni. Eden izmed njih je Fran Miličinski, ki je za nas napisal tisto »slavno« knjigo z naslovom Butalci. Tako je, včasih se moramo vrniti na domača tla in odkriti, kaj nam ta ponujajo. Ste za počitnice v Butalah? Kraj, kjer pamet in logika nista najmočnejši vrlini in zabavnih dogodivščin nikoli ne primanjkuje, pa vendar se lahko naučimo veliko modrosti, ki so skrbno vpletene v neumnosti Butalcev.
Če pa si Butalce želite ogledati v sodobnem svetu, se obrnite na knjigo z naslovom Nova butalska čitanka, avtorja Vinka Möderndorferja, ki je Butale spremenil v državo in celotno prebivalstvo malo »posedanjil«.
Kakor koli, v Butalah ni nikoli dolgčas, zato si zagotovite dopust v tem zabavnem in nekoliko nenavadnem kraju in uživajte v poletju. Če pa mislite, da so zgodbe iz Butal preotročje za vas, se vsekakor motite in morate v knjižnico še danes, saj vam napovedujem veliko dozo butalske pamet. Malo se le morate pozabavati!

Knjig, ki bi jih lahko prebrali je toliko, da bi bil ta članek lahko daljši kot katera koli od njih in čeprav je tu zbrana le peščica, je dovolj, da morda najdete nekaj, kar ustreza vam (res je, ne obstajajo le ljubezenski romani) in preizkusite čudoviti svet knjig. Kdo ve, morda vam bo všeč bolj kot svet, v katerem živite zdaj.

Anja Ribič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki