fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Hrana Narava & zdravje Ribnica

Po sveže mleko na kmetijo pri Roknih

Od minule sobote se lahko, ne glede na dan in čas, po sveže mleko odpravite na kmetijo Pri Roknih, to je domače ime za družino Kozina iz Žlebiča, ki že desetletja s kmetovanjem daje utrip temu živahnemu obcestnemu naselju. Na robu večjega dvorišča, do glavne ceste, je gospodarjev sin Martin postavil prvi mlekomat na kmetiji v ribniški dolini. Pri tem je izdatno podporo prejel od očeta Janeza in mame Marije.

Martin: “Sklenil sem razširiti kmetijsko ponudbo.”

»Dolgo sem razmišljal, ali naj se tega lotim. Ko sem trdno sklenil, da bom tako razširili kmetijsko ponudbo, ovire ni bilo več,« je ob zagonu mlekomata dejal Martin, ki, čeprav je v redni službi, večino dneva preživi na poljih ali med živino, te dni pa na košnji. Nekaj časa mu ostane tudi za najljubši konjiček, lov, saj je že dolgo član zelene bratovščine Velike Poljane. »Za kmeta ni praznika in prostih dni, od nekdaj le v nebo gleda in za hlev skrbi,« se je Martinu utrgala misel med sovaščani in prijatelji, ko je z ribniškim županom Samom Pogorelcem in Samom Mohorčičem, direktorjem Kmetijsko gozdarske zbornice Ribnica, pognal mlekomat.

Mlekomat zagotavlja vse higiensko sanitarne standarde

Njegova uporaba je sicer enostavna, a prilagojena vsem higiensko sanitarnim standardom, predvsem pa praktična in dostopna. »Vsak dan moram 30-litrski zalogovnik oziroma mlekomat očistiti (oprati), drugače ga sistem zablokira,« je še razložil. »Mleko (liter stane evro) in mlečni izdelki so zagotovo pomemben del domače samooskrbe, ki v ribniški dolini z mlekomatom pri Roknih daje zagon,« je poudaril župan. Želi si, da bi bilo takšnih različnih vrst sirov, kislega mleka z žganci, skute in domačih dobrot, ki so jih ob dogodku pripravili gostitelji, v vrtcih in šolah čim več. »To je dober primer, ki ga je potrebno vključiti v sistem samooskrbe. Želim si, da bi Martin prevzel kmetijo od staršev, občina pa bo zagotovo preko spodbud pomagala mladim kmetom,« je obljubil Pogorelc.

Mlečni izdelki Kozinovih tudi na policah Kmetijsko gozdarske zadruge Ribnica?

»Domače kmetijske izdelke si na svojih policah želi tudi Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica. Mlečni izdelki Kozinovih so seveda dobrodošli,« je dejal Mohorčič in izpostavil družino Oblakovih, ki prideluje kakovostno zelenjavo (solate, paprike, paradižnik). V trgovinah zadruge je po slednji veliko povpraševanje.

Sicer ime pri Roknih izhaja iz lege hiše (kmetije), ki je na križišču državne in regionalne ceste v Žlebiču, kjer so svoj čas namesto standardnih oznak ob cesti postavili roke (Pri Rokah). Nekoč je pri Roknih obratovala gostilna, družina pa že vrsto let, poleg svojih 15-ih hektarjev zemljišč, obdeluje še nekaj hektarjev drugih košnih površin in 15 hektarjev gozda. V hlevu imajo štirinajst molznih krav in osem telic, dva konja, osla in kure. Za živahnost skrbijo tudi trije manjši »gobezdači«, psice Ajša, Meli in Arti.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki