E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kočevje Novice Politika Ribnica

Po novem vsi starši prvošolčkov upravičeni do dneva dopusta

Državni zbor je včeraj, 18. 12., sprejel predlog Levice za dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, ki je obravnaval ravnanje delodajalcev v zvezi z dopustom zaposlenih na dan prvega šolskega dne otrok. Glede na to, da so si zaposleni, ki opravljajo delo v javnem sektorju, pravico do prostega dne za namen spremljanja otroka na prvi šolski dan, že izborili, se je ta pravica zdela smiselna tudi za tiste, ki so zaposleni v zasebnem sektorju. Slednji so bili namreč postavljeni v neenak položaj, kar so občutili tudi otroci.

Poslanske skupine so se zato strinjale, da je potrebno zagotoviti enakost za vse, za kar je glasovalo 84 poslancev, proti je bil le en. O predlogu so razpravljali tudi na ekonomsko- socialnem svetu, vendar se niso uspeli uskladiti. Spremembam so ostro nasprotovali delodajalci, saj so mnenja, da takšen zakon ni potreben, ker slednji tako ali tako določa en dan dodatnega dopusta za vse starše, ki imajo otroke, stare do 15 let. Kljub temu je državni zbor predlog sprejel, s čimer so zagotovili enako pravico vsem staršem prvošolčkov.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki