fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kultura Novice Ribnica Umetnost Zanimivosti & Zabava

Po likovno in kiparsko znanje v Rokodelski center Ribnica

Z razstavo izbranih del slušateljev Likovno izobraževalnega centra Ribnica (v nadaljevanju LICE), ki že enajsto leto deluje pod okriljem galerije Miklova hiša, je leto sklenila skupina 30-ih slušateljev vseh štirih letnikov, njihovo kreativnost pa je usmerjalo sedem mentorjev, ki sicer delujejo že od začetka. Generacija se je izobraževala v programih slikarstvo, kiparstvo, grafika za odrasle, otroci, ki jih je čedalje več, pa so spoznavali osnove likovne umetnosti. Tisti, ki so že končali štiriletni program, pa so nadaljevali v Projektnih letnikih, kjer so razvijali svoj likovni jezik. LICE kot neformalna oblika izobraževanja predstavlja pomembno usmeritev galerijske institucije, ki nudi možnost za razvoj kritične misli. »Po enajstih letih lahko rečemo, da je bila ta ideja pravšnja in da je zrasla iz potrebe ljudi iz lokalnega okolja,« je dejala mg. Ana Pucelj iz Galerije Miklova hiša. Akademski kipar, mag. Marko Glavač, ki je s Stanetom Kljunom, takratnim vodjo Galerije Miklova hiša in akademskim slikarjem Sašom Koprivcem leta 2008 zaoral ledino šole, kasneje Likovno izobraževalnega centra Ribnica, je še posebej izpostavil interes šolskih otrok po, kot je dejal, drugačni (umetniški) govorici od tiste, ki jo sicer poznamo.

V prvih letih je bil vpis v LICE mimo pričakovanj, kar cele družine so jo obiskovale, kasneje je nekoliko upadel, od lani pa se je znova povečal. Od kod tako velik interes za ribniški LICE, ki se po programu razlikuje od drugih kiparsko likovnih izobraževalnih šol? »Verjetno zaradi tega, ker naši akademsko izobraženi mentorji nudijo široko znanje, saj večini slušateljev poglablja osnovno vedenje o slikarstvu in kiparstvu, tistim, ki pa bodo nadaljevali študij, bo zagotovo odskočna deska pri vpisih,« je prepričan Glavač. Večina slušateljev izhaja iz širšega ribniškega okolja, nekaj jih je tudi iz Novega mesta in Ljubljane. Bodoči zainteresirani za ribniško likovno izobraževanje se lahko v letnik vpišejo do konca septembra.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki