fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Pestri meseci na Zavodu za kulturo in turizem Kostel

Otvoritev sezone na gradu Kostel

Pomlad je zaznamoval začetek prave turistične sezone na gradu, ki je bil od konca aprila in v maju odprt vsak konec tedna, od junija naprej pa je odprt vsak dan z izjemo ponedeljkov od 10. do 17. ure.

Kljub delu na cesti Colnarji-Kostel smo na gradu sprejele kar nekaj gostov, ki so do gradu dostopali po urejenem obvozu preko Žage. Grad si je v spremstvu vodnice ogledalo tudi lepo število organiziranih skupin, ki so nas obiskale tako preko agencij kot v sklopu šolskih izletov – bodisi kulturnih dni bodisi končnih ekskurzij. V sklopu kulturnih dni si učenke in učenci ob zanimivi razlagi Mojce Skender in drugih članic DKŽ Nežica ogledajo tudi etnološke zbirke v Koči Kostel pod gradom. Zbirkam Sledi časa, ki plemeniti ponudbo na gradu, Babičina kuhinja in Iz babičine skrinje so članice nedavno dodale še zbirko Kambrca, ki zaokrožuje podobo koče in predstavlja še en čudovit dodatek v kulturno-etnološki zgodbi Kostela. Zaradi oteženega dostopa do gradu z avtobusi smo aprila, maja in junija iskali druge rešitve dostopa za skupine in rodile so se nove ideje o poteh, ki si jih želimo uresničiti v prihodnje, saj bi lahko še oplemenitile ponudbo in razširile dostop. Pri tem smo sodelovali tako z domačini kot z logarjem, zadolženim za področje v bližini gradu. Razvili smo tudi dejavnost Kostelsko dopoldne, kjer se učenke in učenci z življenjem nekoč preko zgodb iz knjige Stari oča pripovedava Janka Marinča in zanimivih skupinskih nalog učijo o življenju v Kostelu nekoč, ob tem pa imajo možnost videti in celo preizkusiti pripomočke, ki so jih nekdaj uporabljali pri vsakdanjih opravilih.

Skupine odraslih se poleg vodenega ogleda gradu in ogleda etnoloških zbirk rade odločijo tudi za degustacijo lokalnih dobrot, ki jim jo pripravimo na gradu. Okusijo lahko tradicionalni želodec izpod rok članic DU Kostel, ekološki sir in Kostelsko rakijo, v grajski ponudbi pa je tudi piknik cajna, iz katere diši po domačem kruhu, zeliščnem ledenem čaju, divjačinski salami in ekološkem siru. Za priboljšek se lahko gostje posladkajo z domačimi babičinimi piškoti ali izbirajo med kar petimi okusi ekološkega ovčjega sladoleda. Na gradu so v ponudbi tudi grajsko pivo, jabolčni sok, različne vrste medu, knjige z lokalno tematiko ter spominki lokalnih rokodelcev. Prijatelje lahko razveselite tudi z nakupom bona za ogled gradu ali bonom za pravo grajsko doživetje, ki vključuje tudi piknik cajno in degustacijo kostelske rakije.

Med našimi obiskovalci prednjačijo slovenski gostje iz vseh pokrajin, v zadnjem času še posebno Savinjske doline, Štajerske in Gorenjske pa tudi okoliških krajev, tujci pa prihajajo predvsem s Hrvaške, pa tudi Francije, Italije, Rusije, Avstrije, Romunije, Poljske, Litve in celo Avstralije. Še posebno nas veseli, da si grad in zbirke vse pogosteje ogledajo tudi učenke in učenci osnovnih šol in gimnazije iz Kočevja, maja pa smo skupaj z Nežicami izvedle tudi kulturni dan za »domačo deco« iz OŠ Fara.

Aprila smo v okviru destinacije Kočevsko na gradu gostili srečanje ustvarjalcev turistične ponudbe destinacije, na katerem je direktorica Zavoda Kočevsko, Vesna Malnar Memedovič, podelila certifikate kakovosti O, Kočevsko! Ponosni smo, da sta med letošnjimi prejemniki certifikatov odličnosti tudi dva domačina. Ana Padovac s Turistične kmetije Padovac je certifikat prejela za kmečki krožnik, štrudelj, pogačo in čušpajz, Žarko Šnajdar pa za priročen medeni četverček, ki ga imamo tudi v ponudbi izdelkov na gradu.

Zahvaljujemo se vsem odgovornim za delo na cesti ter cestnim delavcem, s katerimi smo bili v preteklih mesecih v dnevnem kontaktu in so nam z obilico razumevanja in strpnosti pomagali izpeljati spomladanske obiske na gradu.

Kulturni utrip

V preteklih mesecih smo se v Kostelu precej kulturno udejstvovali. Konec aprila je zaznamoval čudovito čustven in poglobljenih misli poln literarni večer s pisateljico Ano Toič iz Jakšičev.

Z gostjama, vnukinjo Evo Pantar ter vnukinjo Anine sestre, Pio Marincelj Bregar, je pisateljica predstavila čudežni svet najnovejše zbirke pravljic in “nepravljic” Od tukaj do konca sveta in nazaj.

Pogovor o nastanku zgodb, odnosu med prvorojeno vnukinjo in babico, o vrednotah in znanju, ki so nam ga predale babice čarovnice ter o marsičem vmes so s svojimi nastopi oplemenitile tudi: avtoričina prijateljica in sodelavka Anka Abramovič, prijateljica in pesnica Živka Komac, domačinka in redna gostja naših literarnih večerov Ivanka (Vanica) Lisac ter Anina druga vnukinja, Iza Pantar.

Z glasbenim nastopom so krasen večer zaokrožili članice in člani mešanega pevskega zbora iz Osilnice, za slastno pecivo pa sta poskrbeli Vera Cimprič in Vanda Bratož iz DKŽ Nežica.

Zadnjega maja smo se na prav poseben način poklonili “kostelskemu zetu”, ljubitelju in velikemu promotorju Kostela, Vasiliju Vasku Poliču. V prvem delu večera smo si ogledali nadvse duhovito monokomedijo Ljubezenski oglas, za katero je besedilo napisal prav Vasko Polič. Odlično jo je odigrala igralka Vesna Anđelković. V drugem delu smo z gosti spregovoril o Vaskovem življenju in delu, dogodivščinah in ljubezni do Kostela.

Z nami so bili Vaskova žena Majda Polič, hčerka Sabina Kovačič ter vnuka Tine Kovačič in Pia Polič, pa tudi prijatelji in sodelavci Vinko Fugina, Mojca Skender, Valentin Južnič in Marjan Lisac. Z nami so delili svoje spomine na tega vsestranskega Človeka z veliko začetnico. Čeprav Vasko Polič zdaj z bratoma “počiva na planetu Polič”, kot se je izrazila gospa Majda Polič, pa je bil v duhu ta večer in bo še dolgo še kako z nami. Dogodek so s svojim glasbenim nastopom oplemenitili Dupljaki v prenovljeni zasedbi, pogovoru pa je sledilo druženje ob dobrotah DKŽ Nežica in DU Kostel.

S tem pa kulturno-družabnih večerov na Petrini še ni bilo konec. Kar dvakrat smo gostili tuje literarne umetnike, natančneje mladinskega pisatelja Petra Stančika in ilustratorko Galino Miklinovo s Češke, nato pa še italijansko mladinsko pisateljico Suzanno Mattiangeli.

Zanimiva literarna popoldneva smo izvedli v sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International.

Pogovarjali smo se o duhovitih mladinskih knjigah o druščini H2O (Stančik, Miklinova) ter prigodah Mine HB (Mattiangeli), pomenu branja in negovanju bralne kulture med mladimi, pa tudi o navdihu, ilustraciji, stripu ter podobnostih in razlikah med Slovenijo in deželami naših gostov. Oba dogodka sta prevajali spretni prevajalki, obiskovalke in obiskovalci pa smo iz prve roke izvedeli, kako v domišljiji avtorjev nastajajo literarni liki in njihove dogodivščine.

Še posebno nas veseli, da so se obeh dogodkov udeležili tudi otroci. Mlade Kostelke pa so gostom zastavile tudi nekaj zanimivih vprašanj. Za tovrstne dogodke se nam tudi v prihodnosti ni bati.

Pri izvedbi smo sodelovali tudi z OŠ Fara. V podaljšanem bivanju smo dvakrat izvedli bralne urice, kjer so se učenke in učenci predhodno seznanili s knjigami, o katerih smo govorili na literarnih popoldnevih. Prebirali smo odlomke, se o prebranem pogovarjali in se tudi prav dobro nasmejali.

Ilustratorka Galina Miklinova je 1, 2, 3 narisala slavno podmornico iz knjige o druščini H2O, ki so jo učenke odnesle v šolo, založba KUD Sodobnost International pa je šoli poklonila tudi vse do zdaj izdane naslove zbirke o Mini HB ter druščini H2O v slovenščini ter tri knjige Stefana Boonena in Melvina, ki smo ju v Kostelu gostili lani.

Najlepše se zahvaljujemo Sodobnosti in urednici Jani Bauer, ki nam omogoča, da v Kostel pripeljemo evropsko pisano besedo in nadvse zanimive sogovornike in sogovornice.

Junijsko kulturno dogajanje smo sklenili z proslavo ob občinskem prazniku, ki smo ga obeležili 21. 6. na Petrini. Na slavnostnem dogodku, ki je bil posvečen 20. obletnici ustanovitve Vrtca pri OŠ Fara, je zbrane najprej nagovorila županja občine Kostel Nataša Turk, ki je kasneje podelila tudi občinska priznanja in grb občine. Zbrane je nagovoril tudi župan pobratene občine Punat, Daniel Strčić.

V kulturnem delu programa so nastopili otroci vrtca z mentoricami Tino, Saro in Anjo v novo obdobje v življenju pa smo pospremili tudi male maturante. Ob 20. obletnici Vrtca pri OŠ Fara je zbranZ glasbenimi točkami nas je razveselil otroški pevski zborček, zapeli pa so tudi Dupljaki in Maja Mišmaš, ki je predstavila svojo novo pesem. Goste so kot običajno navdušili mladi folkloristi in folkloristke OŠ Fara, ki so se pod taktirko mentorice Tine Južnič za nastop naučili nov ples. V svet poezije so nas popeljali mladi recitatorji in recitatorke, ki so se na svoj nastop pripravljali z mentoricama Tino Južnič in Uršo Žagar. Po uradnem delu so se obiskovalke in obiskovalci lahko pogostili z golažem in domačim pecivom ter nazdravili ob melodijah harmonikaša Cirila Skebeta. Na dogodku je na pomoč priskočila kostelska mladina, ki je pomagala pri pogostitvi ter prevzela animacijo otrok, za red so poskrbeli gasilci PGD Vas-Fara.

Letošnji prejemniki in prejemnice plaket in grba občine:
Mojci Skender, Ani Toič in Društvu kostelskih žena za prejem plaket občine Kostel ter društvu Prifarski muzikanti za prejem grba občine Kostel. S svojo prizadevnostjo, znanjem in trudom prav vsi pomembno prispevajo k prepoznavnosti Kostela ter k ohranjanju dediščine in kostelskega narečja.

Sodelovanja, mladina in promocijske aktivnosti

 V želji po vse večji prepoznavnosti Kostela med domačimi in tujimi turisti veliko energije vlagamo v promocijske aktivnosti, s katerimi želimo predstaviti tako grad Kostel kot tudi širšo turistično ponudbo. V ta namen smo razdelili 3.000 bonov in reklamnih letakov, ki so jih prejeli vsi udeleženci in udeleženke vzdržljivostnega pohoda Po medvedovih stopinjah ter nekaj več kot 100 bonov, ki so jih prejeli pohodniki in pohodnice na Kostelskem planinskem pohodu. Boni za ogled gradu so tudi v stalni prodaji in jih lahko kupite kot zanimivo darilo. V TIC-e destinacije Kočevsko ter do okoliških ponudnikov smo odnesle letake o gradu v slovenščini in angleščini, povezujemo pa se tudi s ponudniki na Hrvaškem. Z agencijo Lynx and fox iz Delnic 13. 7. načrtujemo pohod po Mikulovi poti in ogled gradu Kostel, kar bo intenzivno promovirano na socialnih omrežjih in preko mailing liste agencije, ki ji skupno sledi več kot 20.000 ljudi. V Kostelu smo v sodelovanju z Apartmaji Bilpa, Kmetijo Štefančič in Anico Padovac gostili tudi ustvarjalce vsebin za portal Družinski izlet in istoimenska socialna omrežja. Simpatična družina se je odpravila na raft, uživali v lepotah poti nad Nežico ter se nato v spremstvu prijaznih osličkov podala na avanturistično pot Mikulovega vraga. Svoj izlet so sklenili na gradu Kostel, kjer so bili deležni otrokom zanimivega ogleda gradu, ustvarjanja v otroškem kotičku ter prave grajske pojedine, za katero je poskrbel Blaž Štefančič. Turistični produkt je na voljo za vse obiskovalke in obiskovalce, ki jih zanima pestro in malce avanturistično preživljanje dopusta v Kostelu. V našo ponudbo smo dodale tudi izposojo e-koles, ki so bila kupljena v sklopu projekta S kolesom od kulture do nature. Kolesa so na voljo za izposojo vsem.

Ob koncu maja smo v Kostelu gostili skupino francoskih prostovoljcev iz organizacije Pracours le Monde iz Marseilla. Šest mladih prostovoljk in prostovoljcev je v samo dveh dneh izkusilo gostoljubje domačinov v Podliparski hiši, se družilo in navezovalo stike s kostelsko mladino, sodelovalo z upokojenkami, otroki in nazadnje obiskalo še OŠ Ob Rinži. Za dobro vzdušje so na sobotni večer poskrbeli mladi Kostelci in Kostelke, ki so francoske vrstnike sprejeli na pikniku na Bober placu in jih pogostili z dobrotami z žara. Mladi so igrali enko, se pogovarjali, izmenjevali izkušnje in poslušali glasbo. Veseli nas odziv mladih, ki so pokazali, da znajo biti nadvse dobri gostitelji. V soboto so Francozi pod mentorstvom članic DU Kostel pripravili tradicionalno zrnje in spekli štrudelj. Jezikovno pisana medgeneracijska delavnica je odlično uspela in prav vsi so bili navdušeni nad lokalnimi dobrotami. Mladim Francozom smo pokazali tudi Nežico, Babičino kuhinjo in grad Kostel in enotni so si bili, da živimo v čudovitem kraju z neverjetno naravo in zgodovino. Mednarodna izkušnja je bila zanimiva in poučna za vse udeležene, zato jo bomo zagotovo še kdaj ponovili. Z novo vzpostavljenimi kontakti nam morda kdaj uspe tudi v obratni smeri.

Dogajanje v organizaciji ali soorganizaciji ZKT lahko spremljate na spletni strani www.visitkostel.com, na Facebooku Grad Kostel in Zavod za kulturo in turizem Kostel ter IG visitkostel. Prav vsi ste vabljeni h komentiranju, podajanju predlogov in konstruktivne kritike. Pišite nam na zavod@visitkostel.com ali nas pokličite na 051 328 682.

Pred nami je višek turistične sezone, šolske počitnice, dopusti ter lepo število kulturnih in družabnih dogodkov. Želimo vam prijetno in sončno poletje z znosnimi temperaturami in primernimi količinami padavin. Se beremo jeseni!

Tinkara Hodnik, Zavod za kulturo in turizem Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki