fbpx
E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Narava & zdravje Novice Občina

Oživitev gospodarstva v dragarski dolini: Lesena okna iz Podpreske v Ameriko

Na lokaciji nekdanjega obrata kočevskega Nolika v Podpreski, ki je svoj čas zaposloval skoraj vse dela zmožne krajane dragarske doline, bo po dvajsetih letih kmalu znova oživela lesna dejavnost. Pod prvo lastovko gospodarskega zagona kraja se podpisuje družba Duriart d.o.o., ki jo vodi Branko Košmrlj iz Loškega Potoka. V novi proizvodni hali z dvema enotama v velikosti 1.400 kvadratnih metrov, ki jo je za potrebe najemnikov komunalno opremila občina Loški Potok, bodo izdelovali lesena okna za tuje trge. Izkušnje, ki jih je nabiral kot direktor nekdanjega Inlesa v Loškemu Potoku in Sodražici, bo vgradil v novo podjetje, v domači občini, ki bo sprva kruh dajalo desetim zaposlenimi, proizvodnja pa bo v celoti zaživela, ko bo pod streho novega objekta okoli 50 delavcev. »Že kot otroku so mi rekli, da v Ameriki dolarji po tleh ležijo, samo pobrati jih je treba. Jaz pa pravim, da v teh krajih po hribih in dolinah rastejo evri na smrekah. Seveda jih je treba pobrati,« je v prispodobi povedal Košmrlj.

Občina je za ureditev industrijske cone, ki jo je odkupila od podjetja Nolik v stečaju, vložila milijon evrov, od tega je za polovico najela posojilo, kar je strateška naložba ne le za ta kraj občine. »Sedaj tu, na mestu nekdanje žage, stoji prva hala. Zagotovljeni pogoji bodo v te kraje zagotovo pritegnili še druge podjetnike, ki lahko sredstva za svojo dejavnost pridobijo tudi iz Pokolpja,« je dejal Ivan Benčina, župan občine Loški Potok.

Proizvodna hala v čistem okolju, kjer je pred leti živelo več kot 400 duš, sedaj jih je tam le okoli 220, je energetsko varčna, po zagotovilu Košmrlja bodo v njej skrbeli za minimalne izpuste v prostor, saj želijo dolino ekološko še bolj ohraniti. Prva okna bodo na trg poslali približno čez dva meseca, v tem času pa bodo hali opremili s stroji in opremo.

»Lani smo v Podpreski (začasno) zaprli podružnično šolo, pred tem pa so ključavnice na vrata dali trgovini, banki, gostilni, pošti, zdravstveni postaji. Le gospodarstvo z novimi delovnimi mesti lahko tem visoko ležečim vasem vpihne novo moč, vsi pa si seveda želimo, da bi se v Podpreski znova slišal šolski zvonec. Prepričan sem, da smo na dobri poti,« je navdiha poln loškopotoški župan.

Odprtje novih prostorov je spremljal kulturni program, ob udeležbi več kot sto krajanov, ki pričakujejo nov zagon doline na vseh področjih.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki