fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Omar Hussein, vodja kuhinje v hotelu Vila de Casa: Z dobro hrano lahko osrečiš ogromno ljudi hkrati

Omar Hussein, 30-letni kuharski mojster, ki trenutno vodi kuhinjo v mondenem hotelu Vila de Casa, se kljub mladosti lahko pohvali z zanimivo in barvito kariero. Odraščal je v Sodražici, zdaj živi v Ribnici, vmes pa je znanje in izkušnje pridobival na Kanarskih otokih.

Po štirih letih v tujini se je vrnil v domače kraje, kjer ga je navdušila prenova gostilne Mihelič. Prav zaradi potenciala te velike zgodbe se je odločil, da se pridruži ekipi družine Petek. »Priložnost, da sodelujem pri tem projektu, me je res izjemno razveselila in komaj čakam, da skupaj z ekipo odpremo vrata,« pravi Omar.

Stik dveh kultur

Njegova ljubezen do hrane in kuhanja se je razvila že v otroštvu. »Imam neizmerno srečo, da sta oba starša izjemna kuharja. Mama obvlada tradicionalno slovensko kuhinjo, oče, ki prihaja iz Palestine, pa palestinsko in libanonsko.« Ta mešanica kultur in okusov mu je že kot otroku odprla kulinarična obzorja, ga spoznala z aromatičnimi začimbami Vzhoda in zakonitostmi slovenske kuhinje.

Na začetku svoje poti je Omar delal v gostilni Grof, kjer je začutil pravo strast do tega poklica. »Tako sem spoznal, kako zelo pomembno je, da lahko z dobro organizacijo, kakovostnimi sestavinami in ekipo osrečiš ogromno ljudi hkrati. To je naše poslanstvo kot kuharjev – nahraniti in osrečiti ljudi ter skozi hrano predstaviti zgodbo našega življenja,« poudarja.

Omar ima jasen pogled na svoj poklic: »Kuhanje je zame prava umetnost, sveta obrt, kjer je pomembno več kot le priprava jedi. Bistvo je tudi v tem, kako se lotiš organizacije, čiščenja, priprav, dela z ekipo – vse to je del zgodbe. Držim se teh vrednot, saj verjamem, da je le tako mogoče doseči kakovost. Pomembno je tudi to, da se nikoli ne prenehaš učiti, da se od vsakega, ki pride v tvojo kariero, nekaj naučiš – od pomivalca pa do šefa,« razmišlja mladi kuhar, ki prihodnost ribniške kulinarike vidi v povezovanju.

Pravijo, da Ribničane poznajo povsod. Prva je seveda povezava s suho robo, ima pa ta kraj tudi možnost postati pomemben del slovenskega kulinaričnega zemljevida. »Ribnica ima ogromno potenciala. Če sodelujemo, če ostanemo lokalni in si medsebojno pomagamo, bi lahko skupaj postavili Ribnico na kulinarični zemljevid Slovenije,« pravi z zaupanjem.

Za praznike priporoča klasiko

Za vse, ki iščejo ideje za božično in novoletno praznično mizo, Omar priporoča, da ostanete pri klasiki, s katero se ne zgreši. »Enostaven in eleganten tatarski biftek. Zanj potrebujete dober goveji pljučni file, po možnosti od lokalnega kmeta, drobno nasekljano rdečo čebulo, kisle kumarice, kapre, drobnjak, oljčno olje, nekaj kapljic balzamične redukcije, rahlo segret rumenjak, solni cvet in malo popra. Preprosto, a nepozabno, še posebej, če ga postrežete z dobrim kruhom, po možnosti popečenim na maslu,« namigne in bralcem želi leto dobre hrane, novih okusov, a z mislijo, da je lokalno najboljše.

Sorodni članki

Komentiraj

* Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov pridobljenih na tem spletnem mestu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki