fbpx
E-UTRIP
Featured Novice Občina Ribnica

Oktobra prihodnje leto medgeneracijski center v Ribnici

Malo več kot dve leti in pol je od tega, ko je Samo Pogorelc še kot kandidat za novega ribniškega župana oznanili, da je naposled napočil čas, da se iz središča Ribnice odstrani grdi raček, stavba Ideal, in na njenih temeljih zgradi večnamenski, funkcionalni objekt, ki bo vsem občanom v ponos. Ne da bi razgrinjal scenosled zamujenih priložnosti, ko bi se lahko stavba, takrat še kot dom JLA, s strani države na Občino prenesla kmalu po tem, ko je utihnilo orožje osamosvojitvene vojne, leta 1991, in ne šele leta 2012.

O prihodnosti omenjene stavbe smo povprašali Pogorelca, ki s svojimi razkritji navdaja z optimizmom, da bo Ribnica vendarle še bolj zaživela in zacvetela.

Določeni koraki v tej smeri postavitve medgeneracijskega centra so bili po prevzemu mandata 2018 že narejeni. Kateri?

Konec lanskega leta smo pridobili elaborat za rušenje obstoječega objekta, hkrati pa smo za projekt Medgeneracijski center Ribnica sestavili projektno skupino, ki jo sestavljajo člani iz različnih področij znotraj občinske uprave, kot tudi zunanji sodelavci, ki imajo znanje in izkušnje na tem področju. Torej trenutno se aktivno pripravlja podrobna in obširna projektna naloga, ki je ključna tako za projektiranje kot za izgradnjo novega objekta. Na mestu nekdanjega Ideal centra bo vzpostavljen nov, moderen in skoraj nič energijski objekt z različnimi programskimi vsebinami, ki bodo na voljo vsem generacijam.

Rušenje in gradnja stavbe bo v rokah istega izvajalca. Je to »dobitna« kombinacija?

Celoten projekt bo prevzel en izvajalec po načelu Design-Build (Oblikovanje-Izdelava), kar pomeni, da bo ta izvedel rušenje, projektiranje in celotno novogradnjo. Glede na to, da se bo objekt še projektiral in da v tem trenutku tloris – gabarit – še ni določen, je vsekakor smiselno, da se bo obstoječ objekt porušilo takrat, ko bo znana končna arhitektura. Tovrsten način gradnje je na našem področju še nov, se pa vse bolj uveljavlja v Evropi in omogoča velike prihranke na času in stroških, saj celoten proces projektiranja in gradnje prevzame en pogodbeni partner, ki nase prevzame tudi vsa tveganja v povezavi s projektiranjem in izgradnjo. Prednosti tovrstnega načina gradnje so tudi v tem, da naročnik obvladuje projekt z natančno opredeljenimi cilji in tehničnimi lastnostmi želenega objekta.

Kako dolgo bodo trajali postopki izbire izvajalca?

Celoten postopek izbire naj bi bil zaključen v roku štirih do šestih mesecev, po naših pričakovanjih do letošnje jeseni.
Vsi nestrpno čakamo na dan, ko bodo tam zabrneli gradbeni stroji. Kdaj bo zaživelo gradbišče?
V kolikor bodo vsi predpisani postopki stekli po predvidenem terminskem planu, se bo rušenje starega in dotrajanega objekta Ideal pričelo konec letošnjega leta.

Verjetno bo takrat znana tudi finančna konstrukcija naložbe. Kako jo boste sestavili (viri financiranja)?

Pričakujemo, da bo EKO SKLAD zopet objavil razpis za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena, hkrati pa bomo iskali tudi druge bodisi državne ali evropske vire sofinanciranja, saj bo objekt namenjen vsem generacijam in bo imel tako gospodarske, izobraževalne kot tudi kulturne vsebine.

Samo Pogorelc

Komu in katerim organizacijam, društvom, navsezadnje tudi občanom, bo imenitna stavba nudila zavetje?

Vsebine, ki jih bo ponudil Medgeneracijski center Ribnica bodo namenjene organizacijam, podjetjem, društvom in vsem občanom. Kulturna dvorana s 300 sedišči, odrom, servisnimi prostori oz. garderobami v zaodrju, bo na voljo za izvedbo dogodkov in različnih prireditev. Center bo ponudil še manjšo kongresno dvorano, restavracijo s teraso, bar s teraso, hostel, v katerem bo na voljo 30 do 50 ležišč, bowling in pisarniške prostore za namen delovanja medgeneracijskega centra, mladinskega centra, start up pisarn, kot tudi pisarne za delo od doma ter ustrezne prostore za društva, ki delujejo v naši občini. Cilj je, da bo objekt postal stičišče kulturnih, gospodarskih in družabnih dejavnosti za vse generacije.

Del tega smelega projekta je tudi garažna hiša?

Vsekakor bo za nemoteno delovanje objekta potrebno ob objektu zagotoviti tudi ustrezno število parkirišč, ki bodo umeščena ob samem objektu, če bo finančna konstrukcija omogočala pa bo v izgradnjo objekta umeščena tudi garažna hiša. Skupno naj bi bilo zagotovljenih dodatnih 80 do 100 parkirnih mest, ki bodo omogočala razbremenitev parkirišč tudi v samem centru mesta.
Kdaj si torej obetate, da bodo lahko (tudi) nostalgiki po nekoč ličnih prostorih, ko so dejali: »Gremo na žurko v armijo«, stopili skozi vrata povsem drugačne stavbe?

V kolikor bodo postopki in tudi dela potekala po zastavljenem terminskem planu je moja želja, da bi v novem objektu izvedli slovesno podelitev priznanj in nagrad Občine Ribnica ob 30. obletnici, ki bo potekala ob praznovanju občinskega praznika, oktobra 2022.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki