E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kočevje Novice Politika

Odziv podpredsednika državnega zbora, Jožeta Tanka, na objavo poslanca Predraga Bakovića

V skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih objavljamo popravek in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom Predraga Bakovića z naslovom »Po desetih letih najvišje povprečnine za občine!«, ki ga zahteva Jože Tanko, poslanec poslanske skupine SDS. Prispevek ni lektoriran in je objavljen v obliki, v kakršni smo ga prejeli.

»6.12.2019 ste objavili odziv poslanca Predraga Bakoviča na poročanje vašega portala, v katerem se brani tako, da v svojo obrambo namerno in pristransko namaka mene in našo poslansko skupino SDS.

Nič ne skrivamo, da nismo podprli proračunov. V obrazložitvi je naš poslanec mag. Pogačnik jasno navedel razloge, zakaj bomo to storili. Njegova obrazložitev je dostopna na spletni strani državnega zbora.

Čeprav so vlada in poslanci koalicije trdili, da sta proračuna socialno in razvojno naravnana, v njem ni zadostnih sredstev ne za socialne programe in ne za investicije. Ga je pa veliko namenjenega za administracijo in množico raznih postavk, ki omogočajo lahko prerazporejanje in trošenje.

V SDS smo vložili veliko amandmajev, samo mojih je bilo najmanj 10 za vsako proračunsko leto (2020 in 2021), večina mojih amandmajev pa se je nanašala na naše območje. Vsi moji in naši amandmaji so bili vloženi v skladu s pravili, prav nobenega predsednik državnega zbora Židan ni zavrnil.

Navajam nekaj pomembnejših amandmajev:

  1. Predlagal sem amandma v višini 4 mio € za dograditev doma v Osilnici, a je bil zavrnjen. Čeprav na prosto posteljo več kot 15.000 ostarelih, vlada za gradnjo novih kapacitet sploh ni namenila sredstev.
  2. Predlagal sem amandma za gradnjo negovalne bolnice v Ribnici (200.000 € za leto 2020 in 4 mio € za leto 2021), ki je bil prav tako zavrnjen. Tudi sicer za to oskrbo starejših v proračunih ni denarja.
  3. Predlagal sem amandma za dograditev 3. pasu na 11 km dolgem odseku Smrjene – Turjak, ki je bil prav tako zavrnjen.
  4. Prav tako je padel amandma za gradnjo obvoznic Ribnice, Kočevja in Velikih Lašč.
  5. Zavrnjen je bil tudi moj amandma za sofinanciranje programov v Rokodelskem centru Ribnica.
  6. Ker se že leta ni zgradilo nič za mlade, ki bi radi na način rešili svoj stanovanjski problem, smo poslanci SDS predlagali amandma v znesku krepko nad 100 mio € za ta namen. Tudi tega koalicija ni podprla, v proračunu te postavke sploh ni, gradnje cenejših stanovanj ne bo. So le velike besede o skrbi za mlade.
  7. Predlagali smo tudi amandma za rekonstrukcijo gorenjske proge v višini 60 mio €. Tudi ta ni prestal glasovanja.
  8. Res je bil sprejet moj amandma za medgeneracijski dom v Loškem potoku v višini 500.000 €. To je pa tudi vse, kar je dobilo naše območje. Upam, da se ne bo zapletalo še pri realizaciji.
  9. Žal pa je koalicija na osnovi izsiljevanja predsednika vlade in ministra za finance z amandmajem znižala izračunano povprečnino za občine za 140 mio € oz. za ca. 70 € na prebivalca. Objavljeni zneski, za katere bodo prikrajšani prebivalci občin, držijo. Amandma, ki smo ga vložili in ki bi občinam povrnil polovico gornjega zneska, torej 70 mio €, je bil tudi zavrnjen.

Naj ob tem spomnim, da je vlada brez jasne obrazložitve za program podnebnih sprememb namenila kar 184 mio € in da v Bruslju čaka še 2.100 mio € investicijskih sredstev, od katerih velik del v naslednjih 3-eh letih najbrž ne bo počrpan. Naj spomnim, da je bilo v zadnjih 5-ih letih počrpanih manj kot 900 mio €.

Drži, da je kolega Bakovič podprl več mojih amandmajev, za kar se mu zahvaljujem. A na osnovi zgoraj navedenih pojasnil, ni bilo prav nobenih tehtnih razlogov za mojo in našo podporo obeh proračunov.

Poslanec Predrag Bakovič najbrž tudi ve, da se proračun lahko sestavi na veliko načinov. Lahko veliko nameniš t.i. mehkim vsebinam, kjer se denar zelo elastično in brez nadzora troši, lahko pa daš več za reševanje realnih problemov državljanov in za investicije. Če bi bili naši amandmaji sprejeti, bi proračun dobil mnogo bolj socialno in investicijsko podobo. Žal, se je vlada odločila, da morata biti proračuna točno taka, kot jih je predlagala, koalicijski poslanci pa so zahtevam slabe vlade, razen majhnih popravkov, zvesto sledili.

Zato tudi zavračam kakršnokoli trditev o mojem in našem (SDS) dvoličnem in preračunljivem ravnanju pri glasovanjih.«

Jože Tanko, podpredsednik državnega zbora

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki