E-UTRIP
Featured Glasba Iz naših šol Kultura Novice Občina Ribnica

Odgovor Glasbene šole Ribnica na članek Glasbena šola Ribnica se duši v konfliktu interesov, jo bodo v sedanji organizaciji ukinili?

V skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih objavljamo popravek in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s člankom “Glasbena šola Ribnica se duši v konfliktu interesov, jo bodo v sedanji organizaciji ukinili?”, ki ga zahteva Glasbena šola Ribnica. Prispevek ni lektoriran in je objavljen v obliki, v kakršni smo ga prejeli.

»Uvodoma je potrebno povedati, da novinar tega članka (mgć – Milan Glavonjić) ni nikoli prišel preveriti informacij v Glasbeno šolo Ribnica, ter je tako pisal članek striktno enostransko in s povsem izkrivljenimi dejstvi, kar očitno škodi imenu in ugledu Glasbene šole Ribnica, prej kot karkoli drugega.
Svet zavoda Glasbene šole Ribnica je v času, ko sem bil jaz predsednik le-tega, deloval striktno zakonito in v skladu s pravnimi pravili in tako deluje tudi sedaj pod predsednikom Vanjem Tomcem. Prav tako Glasbena šola Ribnica, pod mojim vodstvom, zdaj deluje zakonito in transparentno. Branimo se pa vseh, in se bomo tudi vnaprej, brezpravnih in nezakonitih napadov in celo elementov oz. utemeljenih sumov več kaznivih dejanj nad in proti zavodu, s strani različnih posameznikov in podjetij.
Je pa nujno potrebno izpostaviti, da je posledica popolnoma zasenčila VZROK. Če bi bivše vodstvo delovalo v skladu z zakoni in predpisi, bi vsega tega ne bilo. Stroški odvetniških storitev in pravnih svetovanj, ki se jih tako izpostavlja v javnosti, so manjši od 1/4 sredstev, ki sem jih samo s preudarnim vodenjem šole uspel v roku 7 mesecev privarčevati.
V interesu vseh, torej tako lokalne skupnosti, staršev in učiteljev bi moralo biti, da šola deluje zakonito, kakor zdaj deluje, in da so vodstvo šole in ostali zaposleni, zgled otrokom in učencem. Svet zavoda Glasbene šole Ribnica, ki je skladno z zakonom, najvišji organ upravljanja šole, je bil primoran, v postopku razrešitve, pooblastiti in pridobiti pravno pomoč in ne jaz osebno. To se v javnosti namerno zamenjuje. Svet zavoda je to storil povsem legalno in legitimno. Ravno tako je tu potrebno dodati, da niti eno od pridobljenih mnenj, za in o razrešitvi, ni bilo negativno. Učiteljski zbor pa mnenja sploh ni podal, kot se rado izpostavlja v medijih, da so podali negativno mnenje. In še bolj pomembno je dejstvo, da je razrešeno ravnateljico računovodja večkrat opozorila na nepravilnosti ob sprejemu dotičnega potnega naloga v obračun. Poleg tega je na vodji/direktorju/ravnatelju, da ve, kaj je zakonito in kaj ne ter ne mora in ne sme prelagati te odgovornosti na druge.
Po prevzemu funkcije vršilca dolžnosti ravnatelja pa sem se odločil, da bo pravno-formalna ureditev zavoda moja prioriteta, in da v tem kratkem času čim več v tej smeri uredim in sem se posledično tudi odločil za pravno svetovanje. Žal se zdaj to v medijih na različne načine zlorablja.
Ob tem je izrecno izpostaviti, da Glasbena šola ni v nobenem preiskovalnem, inšpekcijskem, kazenskem ali drugem tovrstnem postopku, kot se očitno namerno prikazuje javnosti. G. Kodela je vehementno širil novico o raznih nadzorih ter govoril o mnenju protikorupcijske komisije, je pa pozabil izpostaviti ključen stavek iz mnenja KPK. »Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ureja nezdružljivost zgolj za funkcionarje. Med katere pa člani svetov zavodov ne sodijo, zaradi česar se komisija ne more opredeljevati o (ne)združljivosti člana sveta zavoda z drugimi funkcijami.« Ravno tako bi g. Kodela, kot odvetnik moral in mogel vedeti, da nobena tretja oseba ne sme in ne more vdreti v konkreten postopek volitve direktorja/ravnatelja zavoda, ga namerno preprečiti in s tem brezpravno uničiti. Konkreten postopek volitev direktorja je v izključni zakonski pristojnosti Sveta zavoda, ki je najvišji in avtonomen
organ upravljanja Glasbene šole Ribnica. Kot odgovorna oseba in edini zakoniti zastopnik zavoda, ne bom in nikdar nisem odrekal nikomur, ki je
za to pristojen ali do tega upravičen, vpogleda v dokumentacijo zadev šole. Prav tako sam osebno, nikoli in nikdar nisem bil in nisem v nobenem inšpekcijskem, preiskovalnem ali drugem tovrstnem postopku, kar se vseskozi skuša prikazati.
Da ni nobenih razprtij znotraj zavoda in med zaposlenimi je v dokaz dejstvo, da učenke in učenci dosegajo odlične rezultate na tekmovanjih znotraj meja Slovenije, kot tudi izven njih. Prav tako se izvrstno predstavljajo na nastopih in koncertih v okviru Glasbene šole Ribnica in tudi ob sodelovanju z drugimi zavodi, društvi ter nastopi na občinskih prireditvah. Vse to je odlično delo profesoric in profesorjev. In nenazadnje iz povprečja preteklih let, ko se je v Glasbeno šolo Ribnica želelo vpisati 65 otrok, letos beležimo rekorden vpis. Skupaj se jih želi v prvi razred Glasbene šole Ribnica vpisati kar 96 otrok in še je veliko povpraševanja po naknadnem vpisnem roku. Glasba je in bo odmevala izza zidov Glasbene šole Ribnica.
Način pisanja ter izbor besed v naslovu tega članka, ki ga uporablja pisec, pa je samo znak, da sta mu tako Zakon o medijih kot tudi novinarski kodeks povsem tuja.«

Franc Malavašič, v.d.ravnatelja Glasbene šole Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki