fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Društva Hrana Novice Zanimivosti & Zabava

Od mleka do putra ali, ko je v vsaki vasi mukala krava

Zelo dejavni člani Društva upokojencev Loški Potok so v domačemu kulturno turističnemu centru na ogled postavili razstavo »Od mleka do putra«. Na njej prikazujejo utrinke iz življenja gospodinj, v času, ko je imela vsaka hiša vsaj eno kravo, z mlekom pa so se preživljale cele družine. Ne le, da so ga stregle skuhanega v skodeli, ampak so znale od njega, seveda na preprost način, narediti skoraj vse, kar danes kot mlečne izdelke dobimo na trgovskih policah. Zato smo morali po mleko za to razstavo kar h kmetu v sosednje Bloke, da bi pokazali, kako se od mleka naredi tudi puter, po slovensko maslo.

»Žal že nekaj let v Loškemu Potoku ni niti ene krave v hlevu, a spomini na mlekarstvo ostajajo. Hranijo jih naše vrle članice, ki so za to razstavo prinesle golide, posnemalnike, cedila, pine, kangle… Vseh razstavljenih predmetov je bilo več kot sto,« po razstavi popelje Marija Turk, predsednica DU Loški Potok. Prikazano je spodbudilo veliko zanimanja med obiskovalci, še posebej pri mlajših, ki so radovedno zrli v dotrajane, a še vedno uporabne posode za molžo, spravilo ali predelavo mleka. »Vsaka golida ima svojo zgodbo. Gospodinje znajo veliko tega povedati, kako so po celodnevnem delu na poljih zvečer molzle krave in v te posode delale puter. Posebnost razstave, na kateri smo opisale postopke predelave mleka, je skoraj sto let star, a še vedno uporaben tudi posnemalnik, s katerim so delale puter. Na ogled ga je prinesla Marija Debeljak,« je še dejala Marija Turk.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki