fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Novice Občina

Od 6. maja nov prometni režim v Kočevju! – Center mesta bo za promet zaprt

V okviru projekta Vsi v mesto bo od 6. maja do septembra v centru mesta Kočevje veljal spremenjen prometni režim. Cesta od Hostla Bearlog do Mestne kavarne bo tako popolnoma zaprta za promet, z možnostjo prehajanja za izjeme, denimo stanovalce in interventno službo, poleg tega pa bo v okoliških ulicah ponekod obveljala enosmerna ureditev prometa.

Glavni namen poskusne vzpostavitve novega prometnega režima je predvsem vzpostaviti varen prostor za druženje in vsakodnevno življenje prebivalcev, zaprtje pa bo v center mesta pripeljalo tudi več dogajanja, nove interaktivne vsebine, kar bo prispevalo k živahnejšemu utripu mesta. Ob tem pa se predvideva, da bo delno zaprtje centra in drugačna ureditev obenem spodbudila več ljudi k temu, da začnejo v večji meri uporabljati trajnostne oblike mobilnosti.

Maja Simoneti iz Inštituta za politiko prostora razkriva, da na tem projektu vztrajajo že od leta 2019. »V tem, nekoliko posebnem obdobju epidemije smo se intenzivno spoznavali s krajem in ljudmi ter njihovim načinom življenja. Imeli smo uspešno javno razpravo in izvedli nekaj analitičnih anket, s pomočjo katerih smo bolje razumeli razmišljanje in želje lokalnega prebivalstva,« pove.

Maja Simoneti

Župan Kočevja: »Vsiljevati ljudem ni pravi pristop.«

Nekaj besed je povedal tudi župan Kočevja, ki je nad vsem, kot pravi, navdušen, tako nad idejo kot nad tem, da so se projekta lotili ljudje »od zunaj«, ki prostor vidijo drugače, kot ga vidijo prebivalci Kočevja, ki so v to okolje vsakodnevno vpeti in si posledično ne znajo predstavljati, da bi bilo drugače, kot je sedaj. »Znano je, da se o prenovi ploščadi in mestnega jedra pogovarjamo že dlje časa, en projekt smo celo že imeli na mizi. Vendar sem mnenja, da če ljudje ne bodo živeli s prostorom in sodelovali pri pripravi teh rešitev, potem jih nikoli ne bodo sprejeli. Vsiljevati ljudem, in še to s strani nekoga, ki ni iz Kočevja, ni pravi pristop. Zato smo se odločili za nov pristop, v katerem smo aktivneje začeli vključevati tudi lokalno prebivalstvo in šele na podlagi tega sprejeli odločitve, kako in kakšne nove rešitve izvesti v prostoru,« pravi.

V prvi fazi bodo tako omejili promet. Župan priznava, da je bila to njegova želja že od vsega začetka, vendar kar nekako ni bilo pravega poguma za izvedbo ali pa pravih rešitev. »Zdaj imamo oboje, tako pogum kot rešitve. Prav je, da damo prostor pešcem in da se prostor dejansko lahko začne uporabljati,« zatrdi.

Mnenja so deljena

Mnenja glede nove ureditve prometa so deljena. Največ pomislekov je bilo zaznati predvsem s strani stanovalcev centra Kočevja in podjetnikov, vendar so uspeli najti takšne rešitve, ki so tudi njim naklonjene in prilagojene. Kočevski župan meni, da dokler se tu vozijo avtomobili, ta prostor nima prave vrednosti. »Verjamem, da bodo čez čas to vsi razumeli, zato je prav, da naredimo prvi korak in se potem odločamo, kako naprej,« dodaja.

Jeseni ponovno javna razprava

Kot rečeno bo nov prometni režim v centru Kočevja v veljavo stopil od 6. maja naprej, kar naj bi trajalo vsaj do jeseni, v septembru načrtujejo ponovno izvedbo javne razprave, na kateri bodo lahko sodelovali prav vsi deležniki, tudi lokalno prebivalstvo, in podali mnenja glede ureditve. Glede na odziv pa se bodo odločili, ali pri tej ureditvi vztrajati ali ne.

Ne gre le za zapiranje prostora, temveč tudi za vnos novih vsebin

S 6. majem se bodo poleg zaprtja ceste za promet začele odvijati tudi druge aktivnosti; postavili bodo dodatne klopi, zasadili nova drevesa ter poslikali tla, ki bodo izražala, da je to sedaj drugačen prostor. Poleg tega pa se bodo v skladu z omejitvami pričeli odvijati tudi drugi programi, pri katerih bodo sodelovala lokalna društva, organizacije in ostali deležniki. Izvajali se bodo razni kulturni dogodki, sejmi, branje knjig, takšne in drugačne delavnice, občasno, verjetno ob sobotah, pa bo tudi tržnica razširila svoje stojnice na most čez Rinžo, s čimer bo ta prostor prejel posebno vlogo in postal del centra aktivnega dogajanja ter nov družabni kotiček.

Za namen čim večje ozaveščenosti, za kaj točno se pri projektu gre, so z Inštituta za politiko prostora postavili stojnico, kjer ekipa iz Inštituta odgovarja na vsa morebitna vprašanja. Postavljena je ob Deklici s piščalko. Tu bodo vztrajali do petka, 23. 4..

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki