E-UTRIP
Dom Društva Featured Novice Občina Zanimivosti In zabava

Ob tamburanju tudi pridobitve – za občino in za gasilce

Pri Fari v občini Kostel so v počastitev svojega največjega praznika, Marijinega vnebovzetja, že enaindvajsetič od ustanovitve občine leta 1999, pripravili kulturno-etnološko prireditev »Tamburanje va Kostele«. Kot organizatorja se podpisujeta Zavod za kulturo in turizem Kostel in Občina Kostel.

Že od nekdaj na veliki šmaren od vsepovsod priromajo razseljeni Kostelci, ki so svoj čas množično odšli v svet, v iskanju boljših razmer za življenje. »Človeka korenine trdno držijo vse življenje,« nam je zaupal Franci, ki s soprogo, rojeno v Beli Krajini, živi v Ljubljani. »Ne le, da stike s Kostelom ohranjam ob tem prečudovitem dogodku, ki je nabit s čustvi klica rojstne doline, odzovem se vselej, ko začutim potrebo. Žal vsako leto srečujem vse manj znancev, tokrat pa res pogrešam aprila umrlega dr. Stanka Nikolića, moža, ki je kot podeželski zdravnik tudi po upokojitvi vodil kostelsko Turistično športno društvo in z njim veliko postoril za kraj,« razloži. V Kostelu trenutno živi 639 duš, najmanj še toliko njihove rodbine pa se je zbralo na prireditvenemu prostoru.

Tamburanje, naziv v kostelščini, krajevnem narečju, razloži prof. Martin Marinč, ravnatelj tamkajšnje osnovne šole in vodja priljubljenih Prifarskih muzikantov, pomeni poleg igranja na tamburice tudi raznovrstno dogajanje, ki je zapolnjeno s kulturno, etnološko, ekološko, trgovsko in športno vsebino. Tudi to privablja ljudi. »Čeprav smo po prebivalcih »občina v letih«, nam prav takšna srečanja razodevajo lepšo prihodnost. Staroselci k nam prihajajo predvsem zato, da bi na ta dan skušali ujeti korenine preteklosti svojih prednikov,« je ponosen Martin.

Sveti maši, ki jo je daroval najbolj znani rojak, škof Ivan Jurkovič, sicer stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi, je sledila tradicionalna povorka ljudskih oblačil od cerkve Marijinega vnebovzetja do prireditvenega prostora pri šoli, kjer so se poleg domačih predstavile tudi folklorne in pevske skupine iz Velikih Poljan, Ribnice, Kočevja, Črnomlja ter dve iz sosednje Hrvaške. Prva je mimo špalirja množice stopicala druščina iz občinske uprave, na čelu z županom Ivanom Črnkovičem. Ne le župan in podžupan, tudi vseh šest občinskih svetnikov, kar je zagotovo izjema med vsemi 252-imi občinami v Sloveniji, se je v štiriletnemu mandatu odpovedalo plači (župan, podžupan) oziroma sejninam (občinski svetniki). Denar, ki je zanje sicer predviden v proračunu, se nalaga na posebnem račun in bo v celoti porabljen v komunalno infrastrukturo. »Danes ne bom govoril o politiki in občini, še manj pa o meji in žici ob njej ter migrantih. Mnogo, mnogo pred tem nam je stvarnik dal današnji praznik. Zato, narode, uživajte,« je na kratko dejal Črnkovič. »Stojnice so polne, ljudje so zadovoljni. Tukaj se lahko zabavajo mladi in stari. Tudi jaz svoje obveze podrejam temu praznovanju,« je dodala Nataša Letig Žagar, nova predsednica TŠD Kostel.

Gneča na sejemskem prostoru, ob potoku in senci mogočnih debel je k ogledu in nakupom privabljala mimoidoče. Rokodelci, teh je bilo 50, so neutrudno razkazovali mojstrovine svoji rok, nedaleč od njih pa so na odru milozvočno zveneli ljudski inštrumenti in glasovi. Prešerno je bilo tudi prvi dan tamburanja, ko so poleg barvitosti milozvočnih inštrumentov občinskemu režijskemu obratu na uporabo predali kombiniran stroj za vzdrževanje zelenic in zimske službe. Za to so v proračunu zagotovili 60.000 evrov, 68.000 evrov pa je stalo novo gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov. »Turizmu v občini odpiramo nova poglavja, tudi z izobraževanjem. Tako smo pred kratkim opravili tečaj za nove vodnice; šest jih je ob prazniku prejelo licence in bodo v prihodnje del Zavoda za kulturo in turizem, predvsem pri razkazovanju obnovljenega gradu Kostel,« je poudari Uroš Jelenovič, direktor tega zavoda.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki