fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Ribnica

Ob Dnevu miru v Ribnici zasadili še dva drevesa

Množična dogajanja in prireditve v počastitev mednarodnega dneva miru, ki se ga po sklepu Generalne skupščine ZN od leta 2002 praznuje vsako leto 21. septembra, so v Sloveniji postale že prava redkost. V Ribnici pa so se temu dogodku pridružili že desetič.

Pred tamkajšnjim domom starejših občanov so učenci osnovne šole dr. Franceta Prešerna in Vrtca Ribnica, pri tem jim je pomagal korenine pravilno v zemljo postaviti predsednik društva upokojencev Ribnica Jože Debeljak, zasadili dva drevesa, in sicer murvo in jesensko olivo.

Anton je grča med stanovalci

Dogodek je združil pobudnike urejanja tako imenovanega sadnega vrta na zelenici doma, kjer že močne korenine poganjajo zasajene sadne vrste. S člani društva Joga v vsakdanjemu življenju je tudi tokrat sodelovala osnovna šola dr. Franceta Prešerna oziroma učenci nižjih razredov in malčki iz vrtca, ki so na asfaltnih površinah lično ustvarjali s kredami in barvicami. »Z mislimi in risbicami so – seveda tako, kot oni vidijo – v mavričnih barvah zapisali vrsto iskrenih sporočil, v katerih prevevajo želje miru in sožitja. Delili so jih s stanovalci, med njimi tudi z 98-letnim Antonom Tonijem Oražmom in prisluhnili njihovim trpkim spominom, doživetjem iz mladosti, ko je bilo vse drugače,«, je otroški živ žav – ki je tudi popestril dan stanovalcem doma – pospremila Alenka Pahulje, vodja ribniške območne izpostave sklada za kulturne dejavnosti, ki je prav tako sodeloval v tem dogodku.

Na obisku nepridipravi

Snidenje je pletlo tudi medgeneracijski most, ki je temelje položil pred desetimi leti, sporočilo vseh zbranih ob tem dnevu se je prepletalo predvsem po miru v naših glavah, med posamezniki, v družini, torej osnovni celici življenja »Zakaj vojne, trpljenje, negotovosti? Mar nismo mi vsi ljudje, živa bitja, najbolj razumljiva bitja?« je besede ob tem dogodku nizala Darinka Suljević, predsednica Društva joga v vsakdanjemu življenju. »Človek, ki je zmožen ohraniti mir in harmonijo v svojemu telesu, je lahko srečen človek. Kaj še več potrebuje. Denar in oblast? To je pohlep. Joga predstavlja pot k razsvetljenju. Naredimo nekaj zase,« je ob zasaditvi dreves dejala Darinka Suljević in se ozrla na zeleni vrt, v kateremu manjkata dve drevesi. Nepridipravi so jih namreč skopali in odnesli.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki