E-UTRIP
Featured Novice Ribnica Zdravje

Novi direktor Zdravstvenega doma Ribnica prvič brez bele halje?

Zdravstveni dom Ribnica je več kot dvajset let vodil dr. Peter Rus, za njim je to vlogo aprila leta 2014 prevzela dr. Lidija Šmalc. Od predhodnika je prevzela tudi precejšnjo izgubo, ki je nastala zaradi neustreznega financiranja s strani zdravstvene zavarovalnice, ki je sicer plačnik zdravstvenih storitev. Zdravstveni dom je v času njenega vodenja pridobil ustrezne programe, ki jih zavarovalnica tudi plačuje, tako da so zdravniki preko ambulante v domu starejših občanov nemoteno izvajali zdravstveno oskrbo. Dom je bil v tem obdobju finančno vzdržen, manjše izgube pa so posledica sistemske zakonodaje in, kar je najbolj pomembno, vsi pacienti so imeli nemoten dostop do zdravnikov oziroma primarne oskrbe.

Mandat dr. Šmalčevi poteče aprila, na tej dolžnosti pa bo ostala kot vršilka dolžnosti do izbire novega direktorja, upajo, da do letnih počitnic. Župani ustanoviteljic ZD Ribnica, občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče, bodo namreč občinskim svetom predlagali, da se novi direktor ne bi več izbiral iz vrst zdravstvene stroke , kot je to bila praksa doslej. To pomeni, da bodo morali spremeniti statut javnega zavoda, kar jim bo vzelo nekaj časa. »Zdravniki naj se ukvarjajo zgolj s stroko in pacienti, organizacijo in vodenje doma pa naj prevzame oseba, ki ni iz vrst tako imenovanih belih halj,« so mnenje poenotili župani Samo Pogorelc, Blaž Milavec, Ivan Benčina in Tadej Malovrh. Novi direktor bi moral biti neka vrsta managerja, nevidni koordinator, ki bi bil zmožen zagotoviti »ravnotežje med ekonomskim in socialnim vidikom zdravstvene oskrbe prebivalstva«. Bodo ribniškemu primeru, ki sicer ni edini, je pa redek, sledili tudi sosedje v Kočevju, kjer so razmere v domu zaskrbljujoče?

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki