fbpx
E-UTRIP
Foto: marine.moto-nautika.com
Featured Avto-moto Izlet Novice Zanimivosti In zabava

Nove obveznosti za lastnike plovil na Hrvaškem!

Že lani je Hrvaška sprejela nov pravilnik o plovilih (v originalu se mu reče Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama) za vsa plovila, ki so registrirana pod hrvaško zastavo. Prva stvar, ki so jo morali lastniki urediti, je bil vpis osebne identifikacijske številke v register plovil in, v kolikor vseh dodatnih obveznostih lastniki do 1. januarja 2021 niso izpolnili, so jih izbrisali iz registra plovil.

Izbris ne pomeni izgube lastništva…

… tolaži lastnica podjetja Menta, Lena Koter, ki pomaga Slovencem pri urejanju raznih zadev na Hrvaškem. »Izbris ne pomeni, da so lastniki izgubili svoje lastništvo, vendar svojega plovila ne smejo uporabljati, dokler ne uredijo ponovnega vpisa in izrednega tehničnega pregleda,« še pojasni.

Iz registra plovil so hrvaški pristojni organi že izbrisali več kot 24.000 plovil, čigar lastniki so tako domači kot tuji državljani, po nekaterih ocenah naj bi bilo med njimi tudi okoli 300.

Naslednja novost pravilnika je tudi pooblaščenec…

… namreč, vsak lastnik plovila, ki ni državljan Hrvaške, mora imeti določenega pooblaščenca, ki prevzame obveznost sprejemanja pošte, njegova naloga pa bi bila tudi, da lastnika v primeru spora tudi zastopa pred hrvaškimi državnimi organi.

No, večina Slovencev je že prej za neke vrste pooblaščence imela prijatelje ali znance, ki živijo na Hrvaškem in so že prej zanje sprejemali pošto, a je od letos naprej ta odgovornost še večja. Podpisati morajo namreč tudi pooblastilo o zastopanju, kar predstavlja dodatno obveznost oziroma odgovornost, ponekod pa sigurno tudi dvom oziroma pomisleke.

Tehnični pregledi niso več trajno veljavni

Z novim letom je v veljavo stopilo tudi pravilo, ki določa, na koliko časa mora biti plovilo tehnično pregledano. To je odvisno od dolžine plovila, moči motorja in še nekaterih drugih lastnosti.

Vsi tisti, ki bodo pravila – bodisi namerno bodisi nenamerno – ignorirali, bodo izbrisani iz registra. To utegne lastnikom povzročiti le še večje stroške in težave, zato, če ste lastnik plovila, ki pluje pod hrvaško zastavo, le preverite, ali zadoščate vsem kriterijem.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki