fbpx
E-UTRIP
Featured Novice Politika

Nova sproščanja: za vrnitev v Slovenijo je dovolj hitri test!

Po sredinem rednem zasedanju Vlade nas je pričakalo kar nekaj dobrodošlih sprememb, ki napovedujejo bolj sproščene in ne toliko »koronsko zaznamovane« dni. No, Slovenija izpolnjuje pogoje za zeleno fazo na semaforju sproščanja ukrepov že kar nekaj časa, pa vendar ta še ni ravno popolnoma izpolnjena.

Za vrnitev v Slovenijo dovolj že hitri test

Če je do zdaj veljalo, da se za vrnitev v Slovenijo zahteva dražji PCR test, se je vlada odločila, da bo od 5. junija za vrnitev v državo dovolj tudi negativni hitri test.

Pozor, potrebujete tudi to potrdilo!

“Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novo pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu,”so za portal 24ur.com sporočili iz Ukoma.

… in en odmerek cepiva!

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je namreč sporočil, da bo na Hrvaško odslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva ali z negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur.

Torej, spremembe za vstop na Hrvaško po novem veljajo tudi za tiste, ki niso preboleli koronavirusa in niso cepljeni, in sicer lahko vstopajo na Hrvaško z negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur (do sedaj je veljalo pravilo 48 ur).

Hoteli, kampi, bazeni, savne in masažni centri dostopni vsem…

… seveda, pod pogojem PCT, ki velja tako za goste kot tudi za zaposlene.

Velja tudi pravilo, da je lahko zasedenost razpoložljivih kapacitet 75-odstotna.

Verski obredi: s 50 sedišč na 50 odstotkov, pod pogojem PCT!

Smo v zeleni fazi, kjer naj bi zaprti ostajali le bari in diskoteke, pa temu ni tako…

Kot pojasnjuje doc. dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za Covid-19, »je bil vladni semafor sproščanja ukrepov sprejet lansko leto, ko je bilo stanje precej slabo in, če bi imeli takšne principe, kot veljajo na evropskem nivoju, bi bili pravzaprav cel čas v temno rdeči fazi, kar je depresivno in ne omogoča nobenih sproščanj.«

Na Evropskem nivoju namreč še vedno velja, da je zelen semafor dosežen, ko je okuženih 25 ljudi na 100.000 prebivalcev. »Od tega pa smo še kar precej oddaljeni, zato ne moremo sprostiti prav vseh omejitev,« še dodaja Logarjeva.

Brez testiranja še kar nekaj časa ne bo šlo…

Zaradi razmer v Evropi se bomo morali kar navaditi na princip testiranja oziroma pogoja PCT. Namreč, po napovedih naj bi sredi junija vlada prekinila razglašeno epidemijo, kar pa še ne pomeni, da virusa ne bo več, opozarja doc. dr. Mateja Logar.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki