E-UTRIP
Borilni športi Društva Featured Foto & video Kočevje Kultura Novice Šport Umetnost

Ninjutsu dan v Kočevju

Na lep sobotni dan, 22. decembra, se je v organizaciji Bujinkan Ninpo Dojo Slovenija in so-organizaciji japonske ambasade v Sloveniji, zgodil Ninjutsu dan. To je bil prvi dogodek takšne vrste v Sloveniji, podprl pa ga je tudi NHK World TV (Japan Broadcasting Corporation). Da je bilo prav Kočevje izbrano za to ni naključje, saj se tu nahaja center Ninjutsu vadbe v Sloveniji, ki ga vodi domačin Andrej Jasenc.

Ninjutsu je starodavna japonska bojevniška veščina, ki jo je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, trenutni direktni naslednik več sto-letne nepretrgane tradicije, dr. Masaaki Hatsumi, odprl za javnost in omogočil vadbo te resnično učinkovite veščine tudi širši množici. Do takrat se je namreč vadila in negovala samo v majhnem zaprtem krogu. Nato pa se je hitro razširila po vsem svetu in že konec osemdesetih se je začela prakticirati tudi pri nas. Za uraden začetek organizirane vadbe v Sloveniji se šteje leto 1995, ko je Andrej Jasenc v Kočevju odprl društvo. Ker je bilo to prvo Ninjutsu društvo v Sloveniji, je dobil nalogo, da veščino predstavi čim širši množici ljudi, zato je vadbo preselil v Ljubljano, ki je lažje dosegljiva za ljudi iz vseh koncev Slovenije. Na redne vadbe v Ljubljano so tako začeli prihajati iz vseh koncev države in tudi tujine, v Kočevju pa so ostale inštruktorske vadbe, delavnice in vsi vikend seminarji.

Andrej Jasenc že dve desetletji vsako leto določen del leta preživi na Japonskem, kjer od svojih učiteljev prejema znanje, ki ga nato širi dalje doma in po svetu. Ker odlično sodeluje tudi z japonsko ambasado v Sloveniji, ga je le-ta, kot enega najvišje rangiranega učenca dr. Hatsumija, povabila k predstavitvi dokumentarnega filma z naslovom »Masaaki Hatsumi: Living Ninja Legend«, ki ga je pripravila NHK World TV. Iz tega se je nato razvila ideja, da se pripravi celodnevni dogodek, ki bo vsem zainteresiranim predstavil Ninjutsu in skozi dokumentarec tudi njegovega, danes 87-letnega, a še vedno izredno aktivnega voditelja dr. Hatsumija.

Ninjutsu dan se je tako začel s triurno vadbo, nadaljeval s predvajanjem dokumentarnega filma, predavanjem in predstavitvijo tradicionalnega japonskega orožja ter njegovo praktično predstavitvijo uporabe in zaključil z delavnico za zainteresirane. Poleg večje množice aktivnih praktikantov te veščine iz Slovenije in sosednjih držav, sta se dogodka udeležila tudi Sayaka Yamashita, kulturna atašejka in Kenji Shimazu, kunzul iz japonske ambasade ter nekaj zainteresiranih in povabljenih gostov. Dogodek je bil izredno dobro izpeljan in v bodoče si v centralnem Ninjutsu prostoru za Ninjutsu v Kočevju lahko samo želimo že več takšnih in podobnih dogodkov.

Andrej Jasenc, Ninjutsu 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki