fbpx
E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

Nič več nadomeščanja pouka ob sobotah

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v petek, 7. junija 2019 v uradnem listu objavilo spremembe pravilnikov o šolskem koledarju. Novosti se bodo najbolj razveselili osnovnošolci in srednješolci, kajti šolam prostega dneva pouka ne bo treba več nadomeščati z »delovnimi« sobotami.

Namreč, še letos je veljalo, da pouk v šolskem letu traja največ 38 tednov po 5 dni na teden, a ne manj kot skupno 189 dni. In, če v šolskem letu – denimo zaradi velikega števila praznikov, ki »padejo« na delovne dni – tega ni bilo mogoče izpolniti, so morale šole organizirati pouk na eno ali dve, včasih celo tri sobote. Letos sta bili tako za učence delovni dve soboti, tista, ki je nadomeščala odpadli pouk 24. decembra in pa tista, ki je nadomeščala odpadli pouk 3. maja.

No, od naslednjega šolskega leta omejitev glede najmanj 189-ih dni pouka ne bo več veljala, pač pa bo določen zgolj začetek in konec šolskega leta. »Zaradi vsakoletnega spreminjanja koledarja se dnevi začetka in konca pouka namreč težko ujamejo s številom tednov pouka, prav tako prihaja do odstopanj pri določitvi najmanjšega števila dni pouka. Tudi v praksi se je izkazalo, da omejitev števila tednov in hkrati dni pouka ni smiselna oziroma ni potrebna, saj je že podana omejitev pouka z opredelitvijo trajanja dveh ocenjevalnih obdobij, znotraj katerih je šola dolžna realizirati učne načrte v skladu s predmetnikom,« pojasnjujejo na ministrstvu.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki