fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kočevje Kultura Novice

Naučite se igranja diatonične harmonike

Šola diatonične harmonike Skebe je novost na Kočevskem. »Zaradi želje po ustvarjanju na glasbeno-pedagoškem področju v domačem Kočevju sem se odločil, da svoje glasbeno znanje, ki sem ga pridobil najprej na Glasbeni šoli Kočevje, Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana in študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v sosednji Avstriji, delim tudi tu in tako pripomorem k dvigu popularnosti harmonike na Kočevskem,« razloži ustanovitelj šole, Ciril Skebe.

Šola diatonične harmonike Skebe je primerna za vse, ki si želite igrati diatonično harmoniko, a alternative glasbenemu šolstvu nimate, bodisi zaradi starosti, si želite lekcije harmonike obiskovati ljubiteljsko, »za svojo dušo«, ali pa si želite svoje že obstoječe znanje nadgraditi. Kot pravi Ciril, mu je dosedanje poučevanje na javnih glasbenih in privatnih šolah dalo širši pogled na pomen in uporabo inštrumenta v okolju in smisel glasbenega ustvarjanja – ne samo pri otrocih, ampak tudi pri odraslih. Veliko je starejših, ki bi radi igrali, pa te možnosti niso imeli.
In, kar je najbolje, pravi Skebe, bo učenje potekalo po individualnem dogovoru, na vam ljubši način. »Lahko
po tablaturah (prijemih), ki so pri diatonični harmoniki posebej popularne, recimo, velikan harmonike, Slavko Avsenik ni poznal not, pa je vso svojo glasbeno kariero igral na najvišjem nivoju. No, seveda lahko učenje poteka tudi po notah oziroma po učnem načrtu javnega glasbenega šolstva. Tako lahko učenca tudi pripravimo na opravljanje izpita na javni glasbeni šoli, s tem pa pridobi tudi teoretično znanje. Izbira je vaša.« Strokovnost, pedagoški pristop in odgovornost do vsakega učenca je tisto, k čemur Ciril stremi. Za več informacij pokličite na 040 528 383 ali pišite na kd.akordika@gmail.com.

Poleg neprecenljivih izkušenj pa k podajanju domače glasbe definitivno prispeva tudi 10 let igranja pri Ansamblu Juhej, ki nastopa po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji in drugod po Evropi, trikrat so nastopili celo na oktoberfestu v ZDA in v slovenskem društvu v Kanadi. Koncert Ansambla Juhej in predstavitev šole si boste lahko ogledali v soboto, 21. 9. ob 19. uri v Šeškovem domu.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki