fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Ribnica Zdravje

Naše območje – območje radona, rakotvornega plina

Radon. Radioaktiven žlahten plin brez barve, vonja in okusa. Nastane z razpadom radija in je eden najtežjih plinov. Čeprav ga poznajo že od začetka 19. stoletja, pa so njegovo nevarno povezavo s pljučnim rakom odkrili šele v poznih šestdesetih letih. Danes strokovnjaki ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Radon nastaja iz radija v uranovem razpadnem nizu v zemeljski skorji, od koder potuje proti površini in se sprošča v ozračje. Nevaren je, ko je to »ozračje« zrak v zaprtih prostorih, kot so denimo kraške jame, rudniki in kleti v hišah. Tja lahko pride denimo skozi razpoke v podu ali steni, skozi špranje, ob nezadostno zatesnjenih vodovodnih in odtočnih ceveh in druge možne odprtine. Ker je široko razširjen, se pojavlja pravzaprav povsod, a v različnih koncentracijah. Višjo prisotnost radia poleg že prej naštetih vstopnih točk lahko povzročijo tudi gradbeni materiali, če imajo povišano radioaktivnost, torej vsebnost radija. Sicer radon sam po sebi ni nevaren, saj ga skupaj z zrakom vdihnemo in ga tudi izdihnemo, drugače pa je z njegovimi razpadnimi produkti, ki so vedno prisotni v zraku z radonom. Pljuča jih namreč odfiltrirajo od vdihanega zraka, zato se usedejo na stene dihalnih poti, napadejo okoliško tkivo in ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da povzročijo raka.

Slovenija kot geološko zelo heterogena država je zelo zanimiva za meritve prisotnosti oziroma koncentracije radona (in njegovih produktov) v zraku. Sprva so velike koncentracije merili v rudnikih – recimo v Žirovskem vrhu, Idriji, Mežici, v premogovnikih pa so bile vrednosti zaradi učinkovitega prezračevanja nižje. Po teh ugotovitvah so se odločili, da bodo meritve izvedli tudi v jamah, sploh tistih, turistično privlačnih, kot je denimo Postojnska jama. Ugotovili so, da je koncentracija radona zelo visoka (en obisk prispeva okoli 2 % letne doze vsakega obiskovalca), zato morajo biti zaposleni pod stalnim radiološkim nadzorom. Ta dejstva so v raziskovalcih vzbudila zanimanje in skrb, zato so se odločili prisotnost oziroma koncentracijo radona meriti tudi v bivalnih okoljih, predvsem v šolah in vrtcih, pa tudi v nekaterih domovih.

Fiziki Zavoda za varstvo pri delu izvajajo projekt brezplačnih preventivnih meritev radona, in sicer v domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. Med ta območja med drugim spadajo tudi občine Kočevje, Loški Potok, Ribnica in Sodražica, med dodatno vključenimi občinami pa je tudi občina Velike Lašče. Projekt brezplačnih meritev je za to leto sicer že »zapolnjen«, preko spletnega obrazca pa se lahko že prijavite za brezplačne meritve, ki bodo potekale prihodnje leto.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki