fbpx
E-UTRIP
V primeru napada jih preženemo in se umaknemo.
Featured Narava Narava & zdravje

Napadi vran vsako leto pogostejši!

Če iz drugih regij poročajo o številnih napadih vran na ljudi in pa tudi o napadih na avtomobile in celo na stanovanjsko hišo, pa za zdaj na Kočevskem – kot pravijo policisti – še niso zabeležili tovrstne prijave.

  • Nekaj zapisov iz drugih regij:
  • “Ja, tudi pri nas vrane napadajo ljudi. Poznam primer, ko je bila oseba na sprehodu in jo je vrana napdala, da je imela poškodovano glavo.”
  • “Skoraj tri tedne smo imeli težave z vranami. Napadale so hišo in na njej naredile kar nekaj škode. Pa se nihče ni dotaknil ne njih ne njihovih gnezd.”

Urška Koce iz Društva za opazovanje in poučevanje ptic v Sloveniji pojasni, da se v tem obdobju speljujejo njihovi mladiči, ki pa gnezdo zapuščajo še preden imajo dokončno razvite peruti in zato še niso sposobni letanja, tako da se zadržujejo predvsem na tleh. “Zaradi tega so precej ranljivi in starši še vedno intenzivno skrbijo zanje in za njihovo varnost,” pravi. Torej gre pri napadih vran tako na človeka ali žival za odganjanje vsiljivca, ki se preveč približajo mladičem. Kot pojasni Urška, gre to za kratko obdobje dveh ali treh tednov, dokler mladiči ne poletijo in so se sposobni sami umakniti. So pa ti napadi vran vsakoleten in normalen problem. Morda zadnje čase bolj zaznaven, saj so vrane v zadnjih desetletjih postale pogostejše v mestih in so stiki z ljudmi številčnejši.

Kaj storimo, če nas napade vrana?

V primeru napada žal nimamo nobenega “pametnega” nasveta, kot najboljše se je izkazalo mahanje z rokami, da jih čim prej preženemo in se seveda umaknemo.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki