fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Na Trubarjev stol se je usedel Martin Golob

Ob praznovanju občinskega praznika in 30. obletnici občine Velike Lašče so na Trubarjevi domačiji na drugem pogovornem večeru gostili Martina Goloba, duhovnika in blogerja. Priljubljeni duhovni pastir je upravičil svoj dober sloves, saj je Trubarjeva spominska soba na Rašici pokala po šivih. “Martin je zanimiv, zgovoren in duhovit sogovornik. Všeč mi je, kako razmišlja in iskreno govori o svojih izkušnjah; z njim se da tudi malo filozofirati,” je sogovornika s hvaležnostjo predstavila voditeljica večera, Ribničanka in novinarka Nuša Lesar.

Večer je potekal prav v tej smeri. S svojim modernim in dostopnim načinom nagovarjanja različnih skupin ljudi, ne glede na njihovo starost, ozadje ali prepričanja, se je Martin na Trubarjevem stolu prav imenitno in, kot je dejal, udobno počutil.

Celibat in spoved

“Začutil sem, da sem z občinstvom vzpostavil še bolj pristen stik, ko sem govoril o minljivosti življenja in se pri tem malce dotaknil slovesa od ljubeče osebe. Enako tudi, ko se je beseda dotaknila družine, me je prevzel božji mir. Sicer sem dobil občutek, da jih je vse zanimalo. Seveda tudi življenje duhovnika v celibatu, ko je neporočen in živi samsko. A, ja. Ne samo na nocojšnjem večeru, tudi sicer je občestvo nekako najbolj radovedno, kaj se pri spovedi dogaja,” je vtise strnil priljubljeni podeželski župnik iz Grosuplja, ki ni skrival, da se vselej na nedolžen in iskriv način rad pošali, kar pravzaprav vsi od nekdaj najbolj potrebujemo.

Zelo pa ga žalosti, ko začuti, da so odnosi med ljudmi skrhani. Pojasnil je, da tako pri celibatu kot spovedi duhovniki oboje vzamejo samoumevno kot del poslanstva in del življenja, ne da bi se s tem posebej ukvarjali.

Bog je med nami, tukaj in zdaj

Nekdanji priljubljeni ribniški župnik Maks Ipavec je vedno oznanjal, da je Bog vselej med nami, med ljudmi, v tem prostoru. “Res je. Bog je v nas in je bil tudi v tem večeru prisoten. Je govoril med nami,” je Martin pritrdil.

Pogovorni večer je imel tudi dobrodelno noto, saj Martin s prodajo svojih knjig (“Na spletni tržnici” in “365 dni”) nadaljuje z zbiranjem dobrodelnih sredstev za šibke družine. “Zagotovo je na našem trgu kakšna še bolj brana knjiga, a me veseli, da je bilo moje čtivo tako dobro sprejeto in da nam je uspelo doslej zbrati več kot 55.000 evrov,” je ponosen na vse, ki k temu pripomorejo.

Na Trubarjev stol tudi plavalka Sara Isaković

“Pridejo trenutki, ko je človek utrujen ali pa ne ve, kaj bi s seboj naredil. In potem ti božja misel prišepne, daj, naredi kaj za ljudi. In jaz po navadi (tudi) takrat pišem,” se je Martin zahvalil Dejanu Zakrajšku, velikolaškemu podžupanu, za povabilo.

“Po Borutu Pahorju in Martinu Golobu naj bi bila predvidoma jeseni tretja gostja pogovornega večera nekdanja plavalka Sara Isaković,” obljublja Zakrajšek.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki