fbpx
E-UTRIP
Likovno kolonijo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS..
Featured Društva Izlet Kočevje Kultura Novice Umetnost

Na platno ujeta preteklost

V okolici župnijske cerkve v Stari Cerkvi, ki je zgrajena zgrajena leta 1857 po načrtih stavbenika iz Furlanije, Silvestra Venchiaruttja, je potekala Likovna kolonija v organizaciji Zveze kočevarskih organizacij s sedežem v Črnomlju.

Ne le mogočna cerkev, tudi okolica in predvsem ostanki predvojne arhitekture in na sploh dediščine kočevskih Nemcev, so pritegnili 20 učenk in učencev OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Dolenjske Toplice ter nekdanje učence, člane Društva likovnih ustvarjalcev Semič in umetnike iz okolice.

Razkropili so se po obcestni vasi in dan s čopičem in platnom preživeli v tem kraju. Poiskali so takšne motive na stavbah in v naravi, ki so jih nagovorili s svojo več kot sto-letno preteklostjo. Močno poudarjene črte na ličnih stvaritvah zagotovo pričarajo poglobljenost ustvarjalcev, ki o tako bogati zapuščini staroselcev morda niti niso veliko vedeli.

»Ena takšna slika pove več kot tisoč besed,« je svoje delo predstavila ena izmed udeleženk Likovne kolonije, pritrdil pa ji je tudi Andrej Černe, predsednik Zveze kočevarskih organizacij, katere član je tudi zavod Nesseltal Koprivnik.

Svoje sta seveda z nasveti ustvarjalcem dodala tudi likovna pedagoga mag. Vlasta Henigsman in mag. Miha Henigsman. »Tudi tako ohranjamo kočevarščino, sicer pa pripravljamo tudi jezikovne tečaje, razstave, kulinarične delavnice,« je še dejala Maridi Tscherne, predsednica Zavoda Mošnice, ki deluje v okviru Zveze kočevarskih organizacij.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki