fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Na Bregu so ročno kosili

Lani smo zapisali, da so se kmetje morda kot nikoli doslej vsak dan spogledovali z vremenom, ki jim skoraj v ničemer ni bilo naklonjeno. Najbolj so jih tepli nepokošeni travniki, ki so tudi letos še zeleni. Le redkim je uspelo s prvo košnjo, saj so vremenske razmere za to neprimerne. V čakanju na vsaj teden sončnega vremena so člani Vaško-turistično-etnološkega društva Veter z Brega pri Ribnici ob koncu tedna, ko je dolino obsijalo sonce, medse povabili kosce (kosili sta šolsko, kot predniki, vihtela tudi dva nekdanja župana Jože Tanko in Jože Levstek), ki so se udeležili tradicionalne ročne košnje.

Tudi tokrat se jih je ducat zbralo, tako kot nekoč, zgodaj zjutraj. Preden so se postavili v vrsto, so nabrusili kose in s šilčkom žganja nazdravili delu.

Obujali so spomine

Vmes pa so obujali spomine na čas, ko so namesto brnenja traktorskih kosilnic pele ročne kose, daleč pa je od zgodnjih jutranjih ur odmevala ubrana pesem, ki je prebujala polne vasi ljudi. Ko so padli zadnji odkosi, za kosci pa so travo v kup dajale grabljice, so se z roba košenice oglasile pevke Vesele Ribničanke. Z malico so koscem potešile lakoto, vmes pa še zapele nekaj o koscih in tudi ljudskih pesmi.

Borut Levstek, predsednik društva Veter – trenutno ima 90 članov – z Brega pri Ribnici na Dolenjskem, kot je ime naselja označeno na tabli po temeljiti obnovi dva kilometra dolge državne ceste pred dvema letoma, je o starodavni košnji, ki jo na tak način v deželi suhe robe obujajo le oni, povedal, da je to eden izmed praznikov na Bregu.

Dejavni vso leto

»Začnemo z dnevom staršev, to je na materinski dan, ko se nam s pesmimi in recitacijami predstavijo otroci, čaka nas branje šmarnic, na Brški dan, ko goduje sv. Ana, skušamo povezati vso vas, oktobra se dobimo na kostanjevem pikniku, decembra pa nas obišče in obdari sv. Miklavž,« je dejal Borut. Lani so se Brški kosci v oblačilih, ki so jih nekoč nosili predniki, udeležili otvoritvene povorke na sejmu suhe robe in lončarstva. Organizatorji jih pričakujejo tudi letos.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki