fbpx
E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Novice

Mladi planinci in kulturniki obeležili kulturni praznik preko ekranov

Udejstvovanje planincev na kulturnem področju je prisotno že od samega začetka razvoja planinstva na Slovenskem. Tudi kočevski planinci in planinke pri tem niso izjema. Med drugim vsako leto 8. februarja s kulturnim programom, ki ga pripravijo mentorice in učenci planinskega krožka ene od treh osnovnih šol, pred Kočo pri Jelenovem studencu obeležijo kulturni praznik.

Letos so kulturni program pripravili učenke in učenci kulturnega in planinskega krožka Osnovne šole ob Rinži, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik PD Kočevje, Milan Mlakar, in ravnateljica OŠ Ob Rinži, Darja Delač Felda. Kulturni program se zaradi razmer ni odvijal na hribu nad mestom, pač pa so ga obiskovalci lahko spremljali kar iz domačega naslonjača. Ukrepi proti širjenju koronavirusa so namreč preprečili, da bi se družno podali na pohod in kulturni praznik obeležili na prostem, zato smo se kulturi in umetnosti prepustili na e-proslavi preko Zooma.

Čeprav se slovenski kulturni praznik imenuje po Francetu Prešernu, je kultura mnogo več kot besedne mojstrovine velikega slovenskega pesnika. Kultura je izredno široko področje človekovega delovanja, mišljenja, izražanja in občutenja. Pesniku, s čigar poezijo so Slovenci v 19. stoletju končno stopili ob bok literaturam drugih evropskih narodov, smo se poklonili z recitacijo Zdravljice. Vedno aktualne pesmi, ki slavi občečloveške vrednote miru, sprejemanja, prijateljstva in dobrote. Poleg Prešernove virtuoznosti smo občudovali tudi spretnost prepletanja besed še enega pomembnega slovenskega umetnika, pesnika in pisatelja Ferija Lainščka. Prisluhnili smo recitacijam duhovitih in šaljivih, pa tudi romantičnih in zasanjanih pesmi iz bogatega pesniškega opusa letošnjega Prešernovega nagrajenca, dobitnika najvišjega slovenskega priznanja na področju kulture in umetnosti.

Mladi glasbeniki OŠ Ob Rinži so zapeli in zaigrali

Globok umetniški izraz je lahko tudi glasba, kar smo občutili ob posnetkih mladih glasbenikov OŠ Ob Rinži. Učenke mladinskega pevskega zbora so z učiteljico glasbe Alenko Bojc zapele Odo radosti, katere najslavnejša uglasbitev je del Beethovnove devete simfonije. Skladba ni bila izbrana naključno, saj smo leta 2020 obeleževali 250. obletnico rojstva tega skladateljskega velemojstra. Kulturni program je oplemenitil tudi šolski bend, prav tako pod vodstvom Alenke Bojc. Mladi glasbeniki so pokazali, da ima lahko tudi popkultura pomemben vpliv in pomen, še posebno v mladostni preobleki in s pridihom klasičnosti.

Čeprav se v zadnjem času vse več dogajanja in komunikacije seli na splet, pred računalniškimi ekrani pa preživimo ogromno časa, se tehnologija nikoli ne bo mogla povsem postaviti po robu kulturi. Ravno kultura je tista, ki nas v času vse hitrejšega tehnološkega napredka in robotiziranja naših misli in čustev učloveči, kultivira in oblikuje v ljudi.

Tinkara Hodnik, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki