fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Kočevje Narava & zdravje Novice Politika Ribnica Zdravje

Maske tudi na samotnem nočnem sprehodu, gostinski objekti zaprti, v telovadnicah le po 1 oseba hkrati

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki vlade predstavili najnovejšo epidemiološko sliko ter vse ukrepe, ki bodo v veljavo stopili že jutri. Včeraj so testirali najvišje število oseb doslej, kar 5.287, od tega je bilo pozitivnih 745 primerov. Delež okuženih tako znaša 14 %, kar je nekoliko manj, kot predhodnega dne. Zaradi naraščajočega števila okužb je vlada napovedala številne ukrepe na področju gospodarstva, zdravstva in šolstva, ki se bodo med posameznimi regijami v Sloveniji nekoliko razlikovali.

Prehajanje iz rdečih regij nedovoljeno, iz oranžnih dovoljeno

Kot je že znano, se je Jugovzodna regija, kamor spada tudi kočevsko-ribniško območje, znašla med rdečimi regijami. Prehajanje občinskih meja znotraj posameznih regij je dovoljeno, drugod pa ne, pa četudi bi si želeli prestopiti iz rdeče v rdečo regijo. Tu imajo prebivalci iz »oranžnih« regij nekoliko več svobode, saj slednji lahko nemoteno prehajajo med regijami, ne glede na to, da gredo npr. v rdečo regijo. Denimo, če nekdo iz Kočevja želi odpotovati v Koper, to ni dovoljeno, če bi nekdo iz Kopra želel priti v Kočevje, pa bi bilo to mogoče. Seveda pa pri prehajanju obstajajo izjeme, kakršne so bile že ob zapiranju občinskih meja spomladi, kot so službene obveznosti, zdravstvena oskrba, gozdarske, kmetijske dejavnosti, lastništvo nepremičnin in podobno.

V primeru rezervacij počitnic do današnjega dne, prehajanje med regijami dovoljeno

Bližajo se krompirjeve počitnice in marsikdo si je za ta čas rezerviral počitnice v nastanitvenih obratih, v katerih nameravajo izkoristiti turistične bone. Vlada je tako odločila, da vsi, ki so rezervacijo opravili do vključno danes, bodo lahko odpotovali na končno počitniško destinacijo, ne glede na to, iz katere regije prihajajo ali gredo. Od jutri naprej to ne bo več mogoče. Poudarjajo pa, da se bo zaradi situacije veljavnost turističnih bonov podaljšala v naslednje leto. Do kdaj bodo veljal, pa za sedaj še ostaja neznanka.

Gostinski objekti bodo zaprti, v športnih le 1 oseba v prostoru

V rdečih regijah bo od jutri naprej prepovedano delovanje gostiln, restavracij, lokalov, okrepčevalnic in podobno. Kar pa ne velja za gostišča znotraj nastanitvenih obratov, a se bodo slednjih lahko posluževali zgolj gostje, ki bodo morali paziti na ustrezno varnostno razdaljo (1,5 m), kar pa ne velja za ista gospodinjstva.

Fitnesi bodo lahko odprti, vendar pa je pogoj, da se v objektu nahaja le po 1 oseba naenkrat, kot je dejal minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. V oranžnih regijah bodo gostinski obrati še vedno odprti z obstoječimi omejitvami (delovni čas od 6.00 do 22.30), poleg tega pa bodo fitnes centri in športni objekti v teh regijah še vedno lahko odprti, vendar bo znotraj tovrstnih objektov veljala omejitev ljudi na 1 osebo na m2.

Ker bodo gostinci z uvedbo teh ukrepov ponovno utrpeli velik udarec, na ministrstvu že pripravljajo predloge za nove pakete pomoči, s katerimi bodo poskušali omiliti nastale posledice.

Obvezna nošnja mask na prostem

V sklopu novih ukrepov je vlada določila tudi obvezno nošnjo mask na prostem, kar velja zgolj v rdečih regijah. V primeru individualnega športnega udejstvovanja, kot je kolesarjenje, maska ni potrebna, v kolikor v skupini kolesari več oseb, pa je slednja obvezna. Na novinarsko vprašanje o tem, ali to velja tudi za družine, je državna sekretarka Tina Bergant odgovorila, da se to tudi njej ne zdi smiselno in da bodo družine vsekakor uvrstili med izjeme, za sedaj tako v veljavi ostaja družina kot skupina, torej obvezne maske tudi za slednje.
Za verodostojnost nošnje mask na prostem se vlada sklicuje na primere okužb na prostem, ki so se zgodili tekom določenih praznovanj rojstnih dni ali na pogrebih. A vendar so to skupine in z novim odlokom druženje nad 10 oseb ni dovoljeno. Ti zadevi se tako nekoliko izključujeta. Na nekoliko provokotivno vprašanje novinarke o tem, ali je nošnja mask potrebna tudi v primeru, da se sami odpravimo na nočni sprehod v naravo, je Bergantova odgovorila, da načeloma ja, ker se ob dihanju sprošča oblak aerosolov, ki ostaja tam, a je kaj hitro z nervozo v glasu tovrstno tematiko zaključila.

Kako je s kajenjem?

Kajenje se smatra kot »prehrambena« dejavnost, zato je za ta namen načeloma dovoljeno sneti masko, vendar pa je Bergantova pozvala, da je kajenje škodljivo in da je sploh sedaj morda čas, da kadilci razmislijo o prenehanju kajenja.

Učenci od 6. razreda dalje, dijaki in študentje izobraževanje na daljavo

Simona Kustec je napovedala, da bodo od 19. 10. do 23. 10. za učence od vključno 6. razreda osnovne šole, dijake in študente potekalo izobraževanje na daljavo. Poleg tega bo na daljavo potekala tudi glasbena šola. Šolski športni objekti bodo zaprti, razen v primeru športnih tekmovanj. Odprti ostajajo dijaški in študentski domovi. Delo v vrtcih ostaja nespremenjeno. Odločitev o tem, da bodo šolo kljub vsemu še naprej lahko fizično obiskovali učenci do 5. razreda, je po besedah Simone Kustec v tem, da otroci v tej starosti z izobraževalnim procesom šele začenjajo in je tako pomen neposrednega izobraževanja toliko večji, poleg tega pa v teh razrednih ne prihajajo do stalnih menjav učiteljev.

Od 26 – 30. 10. se bodo po planu zvrstile »krompirjeve« počitnice, po tem pa se bo odločalo, ali bo izobraževanje na daljavo potekalo še naprej, kar je odvisno predvsem od takratne epidemiološke slike. Glede na to, da si marsikatera družina ne zmore privoščiti vseh potrebnih pripomočkov za študij na daljavo, kot so denimo računalniki, je vlada že v septembru zagotovila 4.000 kosov slednjih, ki so jih razdelili v šole glede na njihove potrebe. Kustovčeva pravi, da bi v primeru dodatnih potreb vlada pokrila tudi te.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki