fbpx
E-UTRIP
Featured Foto & video Hrana Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Kuhati je treba s srcem, seveda pa štejejo tudi začimbe

»Predenj karkoli rečem, bi se najprej zahvalil stvarniku, ki nam je podaril sončni del dneva, da smo lahko izvedli šesto tekmovanje v kuhanju vampov na tržaški način,« je po razglasitvi rezultatov dejal Jože Levstek Čipo, predsednik Turističnega društva Sodražica.

Ekipe, bilo jih je 16, so si same priskrbele kotliček za kuhanje in pripomočke (predpasnike, serviete) ter kuhinjski pribor (deske, kuhalnice, nože…), ki so jih potrebovali pri kuhi. Tudi vse ostale potrebne sestavine, razen 2,5 kilograma kuhanih, razrezanih, ohlajenih in vakuumsko zapakiranih vampov. Organizator pa je poskrbel za podstavek za kurišče, drva, vodo za kuho in mizo.

Prešerno vzdušje je še bolj ogrelo prizorišče tekmovanja na športnem igrišču za dvorano, kjer je po štirih urah brbotanja vampov v kotličkih, z začimbami in dodatki, do svojih petih minut prišla tričlanska (priznani kuharji) ocenjevalna komisija. Izbira ni bila težka, so sporočili številnim zbranim. Vampi, ki so najbolj teknili lačnemu ljudstvu so skuhale Mame, članice društva upokojencev iz Loškega Potoka. Tudi strokovno komisijo je prepričal okus jedi te ekipe. Torej, dvojna zmaga zgovornih seniork, kar se je sicer zgodilo prvič. »Da ne bo pomote,« je med razglasitvijo razlagal Čipo, »nič ni bilo prirejeno, preprosto odtehtala je harmonija domačih začimb v vampih, ki niso zgolj za težake v gozdu ali na kmetiji, imajo tudi zdravile in lepotne učnike, nas je pred leti podučila Marija Merljak.«

Mame, ekipo sestavljajo Albina Levstek, Marija Slavec in Stanka Turk, so ljubiteljice kuhanja raznovrstne hrane in zmagovalke dveh tekmovanj v Sodražici, enkrat so bile v isti zasedbi druge. »Naša kuha je zagotovo imela neko posebno žlahtnost, seštevek kuharske iznajdljivosti in okusov je prepričala obe žiriji,« je bila kakopak zadovoljna Albina Levstek.

Naposled je razgrnila zmagovalni recept. Vselej se držijo tradicionalnega pristopa priprave enolončnice, sicer zelo bogate jedi. V kotel vampom dodajajo razrezano slanino, praženo čebulo, sesekljan česen in peteršilj, sladko papriko, belo vino ter začimbe: poper, lovorov list , šetraj in makedonsko sol. In najbolj pomembno, kuhati je treba s srcem.

Člani Turističnega društva so že drugi dan zavihali rokave v pripravah na osrednji letošnji dogodek, Tržni dan, ob koncu junija. Na njem bodo sobotne zmagovalke vampe, za nagrado, kuhale v 120-litrskem kotlu.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki