fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Kostanj: koliko ga lahko naberete in kako ga shranjujete?

Ste se že naužili jesenskih radosti? Gozdovi so polni gob, ljubitelji narave pa lahko domov prinesejo tudi kostanj. No, zakonodaja veleva, da ne več kot dva kilograma na osebo. Z nabiranjem kostanja ne pretiravajte, saj ga lahko hranite največ teden ali dva. Kako bogato živilo je kostanj in kako jih lahko shranimo za dalj časa?

Ta gozdna dobrota je bogata z večjo količino ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, esencialnih maščobnih kislin (linolne maščobne kisline), vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ima veliko prehransko vrednost, zaradi visoke vsebnosti vitaminov, kot so vitamin C, folat, vitamin B6 in tiamin ter mineralov, kot so mangan, baker in kalij.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, kostanj dobro vpliva na prebavo in zdravje.

Kostanj se sicer lahko uživa tudi svež, a okus surovega je trpek. Pred uživanjem ga navadno spečemo ali skuhamo.

»Kadar ga pečete v lupino naredite zarezo, tudi pred kuhanjem ga je priporočljivo zarezati, vendar z nožem predrite le zunanjo lupino, notranja kožica pa naj bo čim bolj nedotaknjena. Kostanje lahko tudi posušite in zmeljete v moko,« priporoča Nacionalni portal o hrani in prehrani.

Res je, kostanj s časom postane slajši, a vseeno ga hranite največ teden ali dva. Če ste ga vseeno nabrali veliko, ga skuhajte in zmeljite. Dodajte malo mleka in pire iz kostanjev zmrznete za kasnejšo uporabo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki