fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica

Kosmati zajček in mlad kuža… pravzaprav medvedka z mladičema!

Napadi živali, zveri na ljudi niso preveč pogosti, zato pa toliko močneje odmevajo v javnosti. Še najbolj, ko se srečata človek in medved. Slednji je, tako kot vso divje stvarstvo naših gozdov, plašna vrsta, ki se umika, na vso moč pa se praviloma zoperstavi, ko začuti, da je ogrožena njegova vrsta. Mladiči torej.

Pisal se je 11. avgust leta 1973. Mladen in Franjo sta se odpravila v gozd, da bi očetu, ki je delal na cesti v kočevskih gozdovih, odnesla kosilo. Spotoma sta se zatopila v igro in se nenadoma znašla pred košatim grmom, v katerem se je nekaj premikalo. Otroška radovednost je ugibala: »Glej ga, kosmatega zajčka… Kakšnega zajčka neki, to sta mlada kužka… sta se bratca spogledljivo prerekala, kdo je kaj videl, oziroma, kdo med njima ima prav.

Že naslednji trenutek se je nanj vrgla pobesnela medvedka, ki se je zbala za svoja mladiča. S šapo je odrinila mlajšega, osemletnega Mladena in se pognala za Franjom. »V eni roki sem držal mrežo s posodami z očetovim kosilom, v drugi pa lesno puškico, ki sem jo sam izrezal in privezal na vrvico,« je podrobna pričevanja devetletnega junaka s »puško« jeseni tega leta povzel Pero Zlatar, novinar zagrebškega Vjesnika u srijedu, ki pri 86-ih letih še ni odložil pronicljivega peresa. Že trideset let je dopisnik hrvaškega Jutranjega lista iz Beograda.

Pripetljaj v gozdu je imel krvavo nadaljevanje. Medvedka je s prvim udarcem svoje močne šape Franja zbila na tla in se vrgla nanj, da bi ga pokončala. Takrat je Mladen zavihtel mrežo s posodo in začel udarjati po renčeči zverini. Udarci so jo še bolj razbesnili, saj je nadležnega napadalca z zadnjo šapo sunila naravnost v čelo, da se je skotalil daleč stran in se znova lotila štiri leta starejšega Franja. »Okoli nje so se smukali mladiči. Zmogel sem jih s puškico tako močno tolči, da sta se v cviljenju podala v beg,« je bil ponosen Mladen. Mati medvedka je pustila svojo nemočno žrtev in jo ubrala z mladičema. Okrvavljenega bratca je s težavo na pol dvignil in skušal zvleči do ceste. Po nekaj metrih se je znova prikazala medvedka, ki se je k sreči takoj obrnila proti mladičema, ki sta očitno odhlačala v drugo smer. A to ni bil konec njunega trpljenja. Ko je nezavestnega brata skoraj privlekel do ceste, se je kosmata pošast še tretjič prikazala. Mladen je ves obupan, kar na slepo, proti njej vrgel svojo puško. Zaleglo je. To je še bolj prestrašilo kosmati zarod, ki jo je ucvrl globoko v gozd, za njimi je pohitela tudi mati.

Ranjena otroka sta bila daleč od doma. Kasneje je mimo po naključju šla soseda, ki je Mladenu pomagala Franja spraviti do vasi. Oba sta bila huje poškodovana. Sledilo je daljše obdobje zdravljenja.

Zaradi junaškega boja z medvedko je Vjesnik u srijedu, v okviru mednarodnega natečaja Plus ultra razglasil Mladena za najbolj pogumnega in požrtvovalnega mladega Jugoslovana v letu 1973. Za nagrado ga je čakalo 33-dnevno potovanje po Evropi.

(mgć)

Prihodnjič: Medved do smrti raztrga gobarko v bližini Strug

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki