fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Koliko časa bomo še vztrajali z množičnim testiranjem?

Množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi so v polnem zagonu. V Kočevju, Ribnici in drugod po Sloveniji testiranja izvajajo redno vsak delavnik. Na vprašanje, koliko časa bodo s temi postopki še vztrajali, direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik odgovarja, dokler v populaciji ne dosežemo visoke precepljenosti. Glede na trenutno dobavo cepiva bo potrebno pri tem vztrajati še kar nekaj časa.

So pa vedno glasnejša namigovanja in dvomi ljudi o smiselnosti in ustreznosti tovrstnih testiranj, a Hudobivnikova pomirja, da so testi dovolj zanesljivi, v kolikor se jih smiselno uporablja in tolmači rezultate. »Izbirati je potrebno teste z visoko specifičnostjo in senzitivnostjo. Najbolj zanesljivi so pri tistih, ki imajo simptome, med drugim in petim dnevom bolezni, ko je prisotnost protiteles v nosni sluznici, ki jih s temi testi dokazujemo, najvišja. Manj zanesljivi so pri asimptomatskih. Pa vendar so uporabni kot presejalna metoda, z zavedanjem, da nam povedo samo kako je z okužbo tisti hip, ko je človek testiran,« pojasni.

Do 25. januarja so v okviru kočevskega zdravstvenega doma opravili 801 hitri test in potrdili okužbo pri 40-ih osebah.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki