fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Na današnji dan Starševstvo

Kočevski učenci in pasti spleta

Prvi četrtek v mesecu novembru poteka mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah, ki vključuje tudi spletno ustrahovanje.

Če je splet omogočil, da je šolanje v času pandemije sploh lahko potekalo, na drugi strani lahko povzročil tudi škodo. Že pred pandemijo je spletno nasilje doživelo 44 odstotkov evropskih otrok, z zaprtjem družbe so odstotki le še narasli.

Po podatkih spletnega mesta Safe.si, točke ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, je več kot polovica mladih v Sloveniji že bila žrtev spletnega nasilja.

 Ozaveščanje o spletnem nasilju tudi na našem koncu

Na OŠ Zbora odposlancev so že v preteklem mesecu za učence od 6. do 9. razreda organizirali predavanje na temo spletne varnosti. Predavanja so izvedli v sodelovanju s PP Kočevje. V prvem delu predavanja so se učenci seznanili z nevarnostjo posojanja vstopnih gesel, prijavljanja preko tujih naprav in o pasteh spletnih prevar. Policista sta učence opozorila na nevarne izzive, ki krožijo po družbenih omrežjih, kot sta Instagram in Tik-Tok. V drugem delu predavanja so učenci izvedeli, kdaj postaneš žrtev spleta in kdaj postaneš potencialni storilec kaznivega dejanja. Kdaj je deljenje nekaterih vsebin neprimerno in žaljivo. Predavatelja sta učencem predstavila tudi kakšne so posledice neprimernega vedenja na spletu. Posledice so lahko tudi kazenske in to je bila informacija, ki je mnoge učence najbolj presenetila, je povedalo vodstvo šole.

»Z opisanim smo želeli pri otrocih doseči bolj odgovorno, premišljeno in manj naivno ravnanje na spletu, jih opozoriti na nevarnosti in seveda prikazati, kam se obrniti po pomoč, če se znajdejo v takšnih situacijah, » dodaja Peter Gradišar, psiholog na OŠ Zbora odposlancev. Šolski psiholog je problematiko predstavil tudi mlajšim šolarjem ( 4. in 5. razred), seveda na starost prilagojen način.

Na Oš Zbora odposlancev bodo organizirali predavanje tudi za starše. Vodil ga bo Primož Podbelšek, kriminalist ( PU Ljubljana), ki se ukvarja s preiskovanjem kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok, predvsem s kaznivimi dejanji, ki so storjeni preko spleta. 

Tudi na na OŠ Ob Rinži mednarodnemu dnevu proti nasilju posvečajo del pouka, učitelji bodo o nasilju učence informirali kar skozi celoten mesec november. V razredih od 6. do 9. razreda bo predaval tudi policist, ki bo mlade opozoril na izsiljevanje in zlorabe na internetu.

Šola in starši morajo poskrbeti, da bo otok prepoznal pasti družbenih omrežji. Otrok mora vedeti kdaj je postal žrtev spleta in na koga se v tem primeru lahko obrne. Pomembno je, da starš svojega otroka opazuje in je pozoren na spremembe v vedenju – tudi glede uporabe računalnika in mobilnega telefona.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki