fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Zdravje

Kočevci na bolniški dlje kot povprečni Slovenci

Kaj menite, kako zdravi so prebivalci Kočevja? Sodeč po trajanju bolniške odsotnosti, bolezen zagode večkrat, kot povprečnemu Slovencu. NIJZ je zbral nekaj zanimivih podatkov, ki med drugim prikazujejo, kako se ljudje udeležujejo presejalnih programov, kako aktivni so najmlajši, koliko je sladkornih bolnikov in kolikšna je stopnja samomorilnosti.

V Kočevju je stopnja delovne aktivnosti prebivalstva (60,3 %) nižja od slovenskega povprečja, ki znaša 65,8 odstotka.
Odraslih, ki imajo narejeno osnovno šolo ali manj je 18,4 odstotkov, medtem ko jih je na področju celotne Slovenije 13, 6 odstotkov.

Več starejših nad 80 let

Ta statistika je odvisna tudi od starosti prebivalstva, ki je v občini starejše, v primerjavi s slovenskim poprečjem. Starejših od 80 let je v Kočevju 6,2 odstotka, v Sloveniji je ta odstotek 5,4.

Delovno aktivni občani so zaradi bolniške odsotni 22,7 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa povprečje znaša 17,7 dni.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen velja enako. V občini je višji tudi delež uporabnikov pomoči na domu.

Stopnja samomorilnosti primerljiva s povprečjem

Je pa občina pod povprečjem kar se tiče stopenj bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi. Pomoč je v starostni skupini med 35 in 74 let potrebovalo 1,7 bolnika na 1000 prebivalcev, v Sloveniji 2,1.

V stopnji umrljivosti zaradi samomora so prebivalci Kočevja primerljivi s slovenskim povprečjem, ki znaša 19 oseb na 100.000 prebivalcev.

Kar visoko nad slovenskim povprečjem, se občina nahaja zaradi umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja. Slovensko povprečje znaša 74 na 100.000, v Kočevju 95 na 100.000.

Kaj naredimo za svoje zdravje in kako ga ohranjamo?

Zaskrbljujoč je podatek, da je telesni fitnes otrok nižji od slovenskega povprečja.

Glede odzivnosti v presejalnih programih so občani primerljivi s slovenskim povprečjem. Odzivnost v programu Svit, programu za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesja in danke je bila 65,5 %, v Sloveniji pa 65,6 %.
Presejanost v Programu Zora – presejanju za raka materničnega vratu je bila 71,9 %, v Sloveniji pa 72,4 %.
V občini so na novo odkrili 166 primerov raka dojk na 100.000 prebivalcev, medtem ko na območju celotne države odkrijejo 122 primerov na 100.000 prebivalcev.
Sicer pa je skupno število primerov vseh novih odkritih rakov 620 na 1000, med tem ko je slovensko povprečje 563 primerov na 1000 prebivalcev.

V občini so na novo odkrili 166 primerov raka dojk.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki