fbpx
E-UTRIP
(Foto: Blaz Samec/DELO)
Featured Narava Narava & zdravje Zdravje

Ko ponagaja prebava: Zaprtje

Vsakemu od nas se zgodi, da včasih pride do zaprtja. Predvsem je to problem pri ljudeh, ko nastopi starost, dostikrat pa je kriva nepravilna prehrana.

Poznamo blago zaprtost in močno zaprtost, ko ljudje ne morejo več dni normalno odvajati blata. Srečni so lahko tisti, ki redno odvajajo blato enkrat dnevno ob isti uri. Saj pravimo, da so srečni tisti, ki nimajo drisk in tisti, ki redno opravijo veliko potrebo. Velikokrat me po telefonu pokličejo ljudje s temi problemi. Vsakega najprej povprašam po starosti in kako se prehranjuje. Dostikrat je kriva oporečna voda, v kateri se nahajajo patogene bakterije. Pitje meteorne vode iz kapnic je dostikrat vprašljivo, predvsem, če kapnice nimajo ustreznih filtrov. Poznam pa ljudi, ki celo življenje pijejo vodo iz kapnic, pa jim ni nič. Lahko bi rekel, da so se na takšno vodo pač navadili. Voda iz javnega vodovoda je po navadi pitna in neškodljiva. Vsebuje pa učinkovine (klor), ki uničuje škodljive bakterije.

Kaj storiti, ko pride do zaprtja?

Kot sem že povedal, poznamo naravna blaga odvajala in tudi močna odvajala. Je pa res, da, če jemanje teh odvajal ne pomaga, obiščemo svojega zdravnika, da ne gre slučajno za hujšo okvaro v našem telesu. Vsem pa bi tudi priporočal redno uživanje recimo olja pegastega badlja (ugodno vpliva na naša jetra) ali olja črne kumine, ki ugodno vpliva na vse naše notranje organe.

Žlica mletih lanenih semen
Znano je, da ljudje pri blagih zaprtjih posežejo po lanenem semenu. Pred uživanjem lanenega semena le-tega ne smemo namočiti v vodi ali jogurtu, ker s tem ne dosežemo želenega učinka. Laneno seme vsebuje obilo sluzi, zato ga pred uporabo grobo zmeljemo ter suhega pojemo južno žlico. Potem popijemo na to mlačno vodo in v telesu seme nabrekne. Ker nastane v prebavilih pritisk nam blato požene naprej.

Pet suhih sliv ali smokev
Dostikrat pa si pomagamo lahko na sledeč način: Zvečer damo v skodelico pet suhih sliv ali smokev in vse skupaj zalijemo z mlačno vodo. Zjutraj slive ali smokve pojemo in tekočino popijemo. Običajno nas takoj požene.

Pri hujšem zaprtju nam zdravnik predpiše zdravila na osnovi Sene. Ta rastlina pri nas ne uspeva, uspeva pa na jugu Španije. Pri nas na Plavici predpisujemo čaj na osnovi lubja krhlike z blažili.

Lubje krhlike pridobivamo iz dve do tri letnih poganjkov v času muževnosti. Krhlika ali gadov les je pri nas kar pogost grm. Lubje vsebuje antrakinone, ki močno odvajajo. Ljudska medicina priporoča, da lubje pustimo na zraku eno leto, da izgine večina antrakinonov. Da pa postopek pospešimo, lubje posušimo, zmeljemo in ga v pečici eno uro sušimo pri temperaturi 100° C. Ker pa nam bi tako pripravljeno lubje pri odvajanju še vedno povzročalo krče, dodamo blažila kot na primer kumino, janež, majaron in podobno, pri uživanju takšnega poparka pa se moramo držati navodil proizvajalca.

Za odpravljanje težav z zaprtjem pa le moramo paziti na to kako se prehranjujemo. O tem pa mogoče kdaj drugič.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki