E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Novice Občina Politika

Kljub močnemu dežju dokazali, da mislimo resno!

Po več kot dveh letih strahu, tesnobe in nesproščenosti pred (romskimi) tolpami je prebivalcem Kočevja dokončno prekipelo. Včeraj smo se tako ob 17. uri zbrali na mestni ploščadi, kjer smo z akcijo Stop nasilju opozarjali, da imamo dovolj strahu, škode in nasilja. Fizično obračunavanje (že) mladoletnikov, dnevnih vlomov v hiše, lope, garaže, kleti, avtomobile… da ne govorimo o tatvinah v trgovinah, pekarnah, delavnicah in na bencinskih servisih, nedavno tega so si morali na enem izmed njih zaradi problemov z Romi umisliti celo varnostnika… “Ali je to normalno?” se sprašujejo udeleženci protesta.

Pravijo, da je najbolj problematična romska tolpa, sestavljena iz petnajstih do dvajsetih posameznikov, ki se ne bojijo nikogar in ničesar, požvižgajo se na pravila, zakone in – kar je najhuje – na soobčane. Zaradi njih je mesto prazno, in to ne samo od mraka naprej – nekateri, včasih zelo priljubljeni kotički za druženje, zaradi preteče nevarnosti nepridipravov samevajo od jutra do jutra. Kočevski par Gaj, pa skatepark pri Športni dvorani, stadion, okolica osnovnih šol, otroška igrišča… »Če primerjamo Kočevje izpred desetih let z današnjim, je zgodba popolnoma drugačna. Včasih prijetno, ravno prav živahno mestece se je spremenilo v temno, strašno in predvsem prazno. Prej smo otroke pustili same v šolo, po sladoled, v knjižnico, na popoldanske dejavnosti… pa danes? Danes si še sami ne upamo čez mesto, kaj šele, da bi v to grozo poslali naše najmlajše,« je povedala Katja, udeleženka protesta v Kočevju.

Na ploščadi se je kljub slabemu vremenu zbralo okoli 500 ljudi.

Mesto je po 10. uri zvečer prazno, lastniki lokalov si enostavno ne upajo več podaljšati delovnega časa med vikendi, saj so bili problemi z – roko na srce predvsem romskimi prebivalci – prav vsako soboto oziroma nedeljo. Mnogi so bili tako že pošteno pretepeni, prijavo pa podajo le tisti najbolj pogumni, no, danes še ti ne več, saj policija nikoli ne ukrepa.

Tudi iz policijskih poročil, ki jih dnevno objavljamo na našem spletnem portalu e-utrip.si je razvidno, da, kot so povedali na protestu, »ni več šale«. Ga ni dneva, da ne bi poročali o tatvinah, grožnjah in vlomih, vandali tudi redno zažigajo smetnjake in uničujejo občinsko lastnino. Tudi industrijske cone niso imune na njihove namere, podjetja imajo že več kot pol milijona evrov škode in, če se ne bo kmalu in ustrezno ukrepalo, se bodo podjetja začela umikati iz Kočevja. Zgodba o tako želenem in težko pridobljenem gospodarskem razcvetu v največji občini v Sloveniji se lahko kmalu konča.

Shodu so se pridružili tudi mnogi kočevski glasbeniki. Roman Zupančič in Sebatage sta združila moči in na ploščadi pozivala k miru in sožitju, saj, kot pravita: »En je svet, eno je nebo, ena je ljubezen«! Slišali smo lahko tudi nekaj anonimnih zgodb prestrašenih in napadenih občanov, kantavtor Primož Turk pa je bil še bolj direkten, saj je eno izmed svojih pesmi zaključil z močnimi besedami (in požel velik aplavz): »Nasilje ustav’te, če ne ga bomo mi!« Tudi Maksimiljan Vovk iz civilne iniciative je na odru glasno in odločno pozval občane, da kličejo na 113 in podajo anonimno prijavo in, da dokler se ta zadeva ne reši, ne bodo odnehali. »Če bo treba, bomo šli tudi pred parlament!«

Naj spomnimo še na zadnjo izredno sejo Občinskega sveta z začetka septembra, ki jo je župan, g. Vladimir Prebilič sklical ravno zaradi nevzdržnih varnostnih razmer v Kočevju. Župan je takrat povabil državne »veljake«, ki bi morali priskočiti na pomoč, denimo okoljskega, stanovanjskega, kmetijsko-gozdarskega in gradbenega inšpektorja, seje pa se je udeležil le zadnji. Torej, še en dokaz, da so Kočevci drugorazredni državljani. Slovenija, zbudi se!

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki