fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

Kaj o množičnem testiranju učiteljev menijo kočevski in ribniški ravnatelji?

Danes je za našo državo prav poseben dan, saj se končno, po nekaj mesecih pouka na daljavo, vračajo v šolske klopi naši najmlajši učenci. Žal Jugovzhodna regija, del katere je tudi Kočevsko-Ribniško območje, še nima ugodne epidemiološke slike, da bi se to lahko zgodilo tudi tu, morda pa nas situacija v v pozitivno smer preseneti že v naslednjem tednu.

Ravnatelja OŠ Zbora Odposlancev in OŠ ob Rinži upata, da bodo šolska vrata našim najmlajših odrprta že v naslednjem tednu. Darja Delač Felda, ravnateljica OŠ Ob Rinži, ob tem pravi: »Pričeli smo z intenzivnimi pripravami za odprtje naše šole. Pripravljamo vse potrebno, da bomo šolanje najmlajših oblikovali po modelu C. Ker mora biti vsaka skupina ves dan prisotnosti v šoli, kar na naši šoli traja od 5.30 do 15.30, v svoji skupini oziroma »mehurčku«, pri izvajanju vseh dejavnosti pa je potrebno upoštevati stroga higienska pravila, pravila vedenja in gibanja po šoli, je potrebno vse ponovno premisliti, pripraviti ustrezne protokole ter vse udeležene v procesu izobraževanja pravočasno obvestiti. Pri reševanju kadrovskih težav nam bodo pomagali tudi CŠOD Jurček in CŠOD Fara.«

Darja Delač Felda, ravnateljica OŠ Ob Rinži

Po včerajšnjem testiranju v »odpirajočih se regijah« bo 244 učiteljev ostalo doma

Ob odprtju šol pa vse kaže na to, da bo za vse učitelje nujno potrebno testiranje. Učitelji v nekaterih drugih regijah po Sloveniji so to opravili včeraj in izkazalo se je, da so med 17.435 testi, kolikor so jih opravili med šolniki, okužbo so potrdili pri 244 osebah. Pozitivnih je bilo tako 1,4 % testov. Teste naj bi ponavljali vsakih sedem dni.

Kaj menijo ravnatelji?

Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora Odposlancev, je mnenja, da je testiranje zelo pomembno, zato to odločitev podpira in poudarja, da se bodo testiranja primorani udeležiti popolnoma vsi delavci v šoli, ki se bodo gibali v prostorih šole. Med njimi tako ne bodo zgolj učitelji, temveč tudi tehnični delavci – čistilke, hišnik, kuharji … »S tem kot ekipa, katerim so otroci dani v varstvo in skrb, pokažemo, da nam je zanje zelo mar in nikakor ne želimo, da bi se okužba širila z naše strani,« pravi in doda, da bi po njegovem mnenju bilo še bolje, če bi uspeli biti testirani s posebnimi testi tudi učenci, saj bi na tak način res pustili zelo malo prostora za morebitno širjenje okužb na šoli.

Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora Odposlancev

Podobnega mnenja je tudi ravnateljica OŠ Ob Rinži. »Osebno sem mnenja, da je ukrep potreben in nujen. S testiranjem in izločanjem potencialno okuženih se bomo tako zdravi strokovni delavci in zaposleni razbremenili pritiska in odgovornosti morebitnega prenosa okužbe na sodelavce in učence šole in s tem lažje in bolj sproščeno posvetili svojemu osnovnemu delu,« pravi.

Svoje mnenje je izrazila tudi ravnateljica OŠ dr. Franceta Prešerna Andreja Modic ki se prav tako strinja s testiranjem. »Tudi sama kot učiteljica ne bi želela prevzeti odgovornosti, da prenesem okužbo na učence in da bi se morali zaradi mene učenci nato spet učiti »na daljavo«. Problem je, ker učitelje ne moremo zaščititi pred okužbo, če neodgovorni starši pošljejo v šolo bolne učence,« pove.

Protokol izvedbe testiranja je že sprejet

V prejšnjem tednu so se vsi ravnatelji kočevskih šol sestali z županom in direktorico ZD Kočevje ter s skupnimi močmi dorekli protokol izvedbe testiranja, ob tem pa tudi prejeli ustrezna navodila. Tako so že pripravili protokol izvajanja testiranja zaposlenih, ki bodo fizično prisotni ob odprtju 1. triletja. »Zaposlene smo tudi seznanili z okrožnicami MIZŠ ter sprejeto Odredbo o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki jo je sprejelo Ministrstvo za zdravje,« dodaja Delačeva.

Večina učiteljev je testiranje sprejelo pozitivno

Pirc na vprašanje o odzivu in morebitnem uporu učiteljev proti obveznemu testiranju pravi, da je odziv v skoraj absolutni večini enak. »Pri nekaterih je gotovo zaznati nelagodje, vendar so usmeritve iz moje strani jasne,« dodaja.

Tudi v OŠ OB Rinži se na testiranju skrbno pripravljajo tudi učitelji, ki so se na to odločitev odzvali pozitivno. »Trenutno nismo zaznali nikogar, ki bi testiranju s hitrimi testi nasprotoval ali testiranje odklonil. Zato iskreno verjamem, da bomo brez večjih težav in s skupnimi močmi zmogli tudi to nalogo,« meni ravnateljica.

Prav tako pa zaenkrat odpora ali nelagodja pri učiteljih ni zaznala tudi ravnateljica ribniške osnovne šole. Verjame, da se zavedajo svoje odgovornosti. Če se kdo ne bo želel testirati pa bo znano, ko bo do testiranja zares prišlo. Ta učitelj bo verjetno moral na čakanje na delo doma, zaključi.

V kratkem pričakujemo odgovore tudi iz strani Gimnazije in srednje šole Kočevje ter OŠ Stara Cerkev, ki jih bomo objavili takoj, ko bodo znani.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki