fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Kaj narediti s presežkom kostanja: ideje in recepti

Kostanj je v Sloveniji zelo priljubljen jesenski plod, ki nas ne razveseljuje le z okusom, ampak tudi z bogato zgodovino in tradicijo. Če ste v času obiranja nabrali preveč kostanja in ne veste, kaj z njim narediti, obstaja več načinov, kako ga uporabiti v kulinariki. Slovenija z bogato kulinarično tradicijo ponuja številne načine priprave kostanja – od pečenega kostanja, juh do sladic.

Pečenje kostanja je najpogostejši in najbolj preprost način uporabe kostanja v Sloveniji. Potrebujete le dobro zarezo v vsak kostanj, da se med peko ne razpoči. Pečete jih lahko na štedilniku, v pečici ali nad odprtim ognjem. Po peki jih zavijete v vlažno krpo, da se lažje lupijo. Gre za klasičen prigrizek, ki je nepogrešljiv v jesenskih mesecih.

Kostanjeva juha

Kostanjeva juha je priljubljena jesenska jed v Sloveniji, ki je bogata in kremasta. Osnovne sestavine vključujejo kostanj, čebulo, česen, smetano in jušno osnovo. Kostanj se skuha, olupi in doda v juhu, ki jo nato zmiksamo v gladko kremasto teksturo. To je odlična izbira za hladnejše dni in jo lahko postrežete kot predjed ali lahek obrok.

Kostanjev pire

Kostanjev pire je osnovna priloga, ki se odlično poda k različnim mesnim jedem, zlasti divjačini. Kostanj skuhamo in olupimo, nato pa ga pretlačimo s smetano in maslom. Za dodatni okus lahko dodamo sol, poper in muškatni orešček. Kostanjev pire lahko pripravimo tudi kot sladko različico, kjer dodamo sladkor, rum in vanilijo ter ga postrežemo kot desert.

Kostanjevi štruklji

Štruklji so ena najbolj tradicionalnih slovenskih jedi, ki jih lahko napolnimo tudi s kostanjem. Kostanjevo polnilo je sladko ali slano in je lahko kombinirano z orehi ali sirom. Testo za štruklje razvaljate, namažete s kostanjevim pirejem, zavijete in skuhate. Postrežete jih kot prilogo ali samostojno jed.

Kostanjev kolač ali torta

Kostanj se odlično obnese tudi v sladicah. Kostanjev kolač ali torta je bogata in polna okusa. Kostanjev pire zmešate z moko, jajci, sladkorjem in maslom ter spečete v pečici. Ta sladica je idealna za praznike ali kot poslastica ob koncu jesenskega obroka. Kostanjevo torto lahko okrasite tudi s stepeno smetano ali čokoladnim prelivom.

Kostanjev namaz

Iz kuhanega kostanja lahko pripravite okusen namaz, ki je idealen za zajtrk ali kot prigrizek. Kostanj zmeljete in zmešate z maslom, medom ali sladkorjem. Namaz lahko uporabite na kruhu ali kot polnilo za palačinke.

Kostanjevi njoki

Kostanjevi njoki so zanimiva alternativa klasičnim krompirjevim njokom. Skuhan kostanj pretlačite in zmešate s krompirjem, moko, jajcem in soljo, da dobite gladko testo. Nato oblikujete majhne njoke, ki jih skuhate in postrežete z masleno omako ali pečeno zelenjavo.

Če imate še vedno preveč kostanja, ga lahko tudi zamrznete ali skuhate in shranite v vakuumsko embalažo. Kostanj ohrani svojo kakovost in okus tudi po zamrzovanju, zato ga lahko uporabite še v zimskih mesecih.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki