fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Kultura Novice Umetnost

Jožef Kravanja je ustvaril čudovito maketo lokomotive ob Kočevski železniški postaji

Kočevje poleg čudovite narave skriva tudi izjemne umetniške talente, ki marsikomu niso znani, a vendar je prav, da se z njimi seznanimo. Eden izmed slednjih je tudi Jožef Kravanja, ki izdeluje najrazličnejše makete, prav tako pa tudi slika ter ustvarja prelepe stenske fotografije.

Od nekdaj je bila prisotna žilica za ročne spretnosti, les je od nekdaj spoštoval. Ob upokojitvi si je vzel čas za svoj hobi, speči talent (ljubiteljsko ustvarjanje) in s tem nadgradil zanimanje za likovno umetnost, barve, oblike, materiale.  Počasi si je v domači garaži ustvaril delavnico. Njegovi izdelki so posebni, srčni in unikatni. “Nekoč je delal v rudniku, prav tako njegov oče, star oče. Knapovska družina. Jožef Kravanja je oseba, ki ceni svoje mesto, novosti, izboljšanja in zgodovino Kočevja. Ljubezen do vlakov, rudniškega jezera, posledično seveda navdušenje ob odprtju železniške proge. Spomni se kako je bilo, ko je 18. 4. 1968 pripeljal v Kočevje še zadnji potniški vlak. Boleče, toliko spominov, razočaranje ljudi. In ob novici, da se bo vlak vrnil, je moj oče med čakanjem nanj naredil čudovito maketo lepotice, ki jo vidite na železniški postaji,” pravi njegova hči Ida. Čudovita, kajne?

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki