fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje

“Javno zdravstvo v Kočevju je pred kolapsom!”-Ga bodo rešile koncesije?

Da je stanje primarnega zdravstva (tako na državni, kot v občini Kočevje) slabo, ponavljamo že kot mantro. “Recimo bobu bob. Stanje je tik pred kolapsom,” je bil na današnji neformalni novinarski konferenci, odkrit direktor ZD Kočevje Gregor Košir. Rešitev bodo morda prinesle koncesije, ki se jih je občina – sicer dolgo (predolgo?)- otepala.

Direktor je na funkciji dva meseca, temeljita analiza stanja ob prevzemu mesta je pokazala, da rana kočevskega javnega zdravstva, postaja že rakrana. ” Stanje je slabo in gre v korak s tistim, kar se dogaja na državni ravni. Predvsem ruralna območja imajo podobne težave. Obstoječi kader dela pod ogromnimi obremenitvami, po drugi strani pa je tukaj še nezmožnost dobiti nove zdravnike.” Novih zdravnikov enostavno ni, dodaja Košir. Ti odhajajo bodisi v tujino in (zaradi plače in ugodnih delovnih pogojev) v mamljiv zasebni sektor.

“Nemudoma bomo pristopili k razpisu koncesij.”

Zasebni sektor vabi tudi kočevske zdravnike

Vsi zdravniki v javnem sektorju imajo na mizi te mamljive ponudbe. Košir odkrito pove, da imajo tudi zdravniki ZD Kočevja možnost dela in tudi ponudbe za delo v zasebnem sektorju, kjer so za manjše obremenitve, plačani več.

Košir nadaljuje, da so kot javni zavod postali nekonkurenčni in na tej točki se je primarno zdravstvo začelo sesuvati. “Nemudoma bomo pristopili k razpisu koncesij, na ta način bomo poskušali pridobiti nove zdravnike, ki bodo prevzeli določen del bremena. S tem bomo razbremenili obstoječ kader.” Košir zagotavlja, da so kočevske ambulante naredile 200 odstotkov več, kot zahteva normativ. In se brani očitkov in ugibanj, da se v ZD Kočevje morda dela premalo. Zaposleni gredo preko svojih zmožnosti, pove.

Skrb vsakega starša-kdo bo otrokov pediater?

Vse mlade starše seveda zanima, kdaj bo Kočevje dobilo stalnega pediatra. Uvodoma Košir pojasni, da pediatrov primanjkuje že na ravni države. Stanje v javnem zdravstvu je bilo resno že pred nastopom epidemije, kriza pa ga je potopila še globlje. Tudi zdravje otrok bodo poskusili rešiti s koncesijo. “Razpisali bomo tudi eno koncesijo pediatrije in vsaj na ta način poskušali pritegniti kakšnega pediatra.”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki