fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Novice Občina

Izredna seja: Pravosodni sistem je na strani kriminalcev in ne žrtev

Kot Občina Kočevje pravi v Sporočilu za medije o izredni seji na temo varnostnih razmer, se kljub nenehnim pozivom pristojnim službam in institucijam na tem področju v Kočevju ni spremenilo nič, še huje, težave se le še stopnjujejo. Pa ne le uničevanje urbane opreme, vlomi, tatvine, ustrahovanja, napadi in fizični obračuni, pač pa tudi požigi, črne gradnje, porast divjih odlagališč… skratka, sistem je zatajil na vseh kriminalnih področjih.

Kot ugotavlja (tudi) župan Vladimir Prebilič, Pravosodni sistem deluje zelo tolerantno do kršilcev in s tem spodbuja neprijavljanje manjših škod oziroma manjših kaznivih dejanj, celo umikanju prijav, saj se ljudem tako rekoč »ne splača« tvegati časa, denarja in nenazadnje lastne varnosti. Tožilci odstopajo od pregona, sodniki kot po tekočem traku izrekajo zgolj pogojne kazni ali družbeno koristna dela. Vse to pripelje do današnjega stanja, ko ima oškodovanec več težav kot pa kriminalec in seveda posledično prebivalci Kočevja v sistem enostavno ne verjamejo in ne zaupajo več. Na Občini zato pozivajo občane, da policiji prijavijo prav vsako zaznano kršitev in naj ne pozabijo na možnost anonimne prijave.

Žalostno…

Pravijo, da je bil cilj sklicane izredne seje seznaniti javnost in pristojne institucije z razmerami v Kočevju ter dosedanjimi načrtovanimi aktivnostmi Občine za preprečevanje vandalizma. Pa je bil dosežen?

Kljub vabilu se velika večina pristojnih ministrstev in inšpekcijskih služb (Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za javno upravo…) le-temu ni odzvala, kar le še poslabša občutek pomembnosti prebivalcev naše občine, ki je nenazadnje največja v Sloveniji.

Aktivno v boj s težavami

Občina Kočevje je obljubila, da bo k reševanju situacije pristopila še aktivneje, tudi z lastnimi sredstvi, na izredni seji pa so sprejeli še sedem sklepov. Zahtevajo koordinacijski sestanek z Ministrstvom za pravosodje, Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za javno upravo (predstavniki katerih se seje kljub vabilu niso udeležili). Naslednji, zelo pomembni del je tudi dopis vodstvom trgovskih centrov, v katerem bodo pozvani k preganjanju tatovom s prijavami tudi manjših tatvin, ki se – roko na srce – dogajajo vsakodnevno, večkrat na dan, pa ostanejo neopažena. Lokalna skupnost med drugim zahteva sklic sestanka z ministrstvoma za pravosodje in javno upravo ter zagotovi tesnejše sodelovanje med Policijsko postajo, Centrom za socialno delo, Medobčinskim inšpektoratom in Finančnim uradom. Prav tako bo Občina zagotovila dodatna sredstva za dva nova občinska redarja ter za fizično varovanje svojega premoženja.

Upamo, da se bodo razmere z aktivnim »zdravljenjem« varnosti v Kočevju v najkrajšem možnem času stabilizirale, menimo pa, da brez pomoči oziroma posluha višjih državnih organov temu ne bomo kos.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki