fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Kronika Narava & zdravje Novice

Huda ura v Poljanski dolini, toča velika kot pomaranča

Jutro po torkovem večernem neurju, ko se je po osemnajsti uri usul beli »rafal«, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši, je ljudi v Poljanski dolini dvignilo na noge. Vse živo, kot se temu reče, se je prijelo dela. Po neprespani noči in nujni sanaciji razbitih streh, skozi katere je dež zalil številne objekte, so dan začeli z razkrivanjem razbite kritine in mrzličnim iskanjem nadomestne.

»Z nebes so se proti zemlji več kot pol ure neusmiljeno valile »bele pomaranče«, vmes so strehe, sadna drevja, poljščine, avtomobile ob močnem nalivu klestili tudi »orehi«, pomešani z »lešniki« in »fižolom«. Huda ura je udarila Poljansko dolino, najbolj pa Jelenjo vas, Predgrad, Kralje, Čeplje in Dol v kočevski občini, podivjana narava pa je svoj bes kazala naprej proti Prilesju in naseljih ob Kolpi, v črnomaljski občini,« s strehe hiše v Jelenji vasi, da se sliši daleč, kako velike in nenavadne oblike je bila toča, razlaga gospodar, Pavle Majerle Kukin.

»Iz Kočevja mi je prijatelj sporočil, Ivan pripravite se, neurje je divjalo nad Velikim Laščami, Sodražico in Ribnico, nas je ravnokar oplazilo, oblaki bodo ledeno gmoto stresli nekje tam nad vami. In je imel prav, a časa, da karkoli ukrepamo, razen, da skušamo avtomobile umakniti na varno, preprosto ni bilo več« je bil potrt ob pogledu na zijajoče luknje na strehi cerkve sv. Sebastijana v Predgradu.

Ne le ta božja stavba, tudi Zadružni oziroma kulturni dom in predgrajski grad so utrpeli veliko škodo. Toče je na tla padlo toliko, da je prekrila vse zelene površine in topel dan v hipu spremenila v zimsko idilo. »Ni hiše v Predgradi, ki je ostala cela,« pove domačinka, Nives Rauh. Poleg streh so najbolj vidne poškodbe na oknih in fasadah, toča je strgala lesene robove na gospodarskih poslopjih in obcestnih objektih. Koliko škode bo na luknjasti avtomobilski pločevini in razbitih šipah? Ostrejša večine hiš so zalita, ponekod je voda mimo električnega omrežja v stenah prihajala v svetila. »Hvala bogu, da so glave ostale cele,« se sliši iz gasilskih vrst.

Gasilska zveza Kočevje je zaradi izrednih razmer svoj štab, kot razlaga njen tajnik Ivan Kalinić, začasno premaknila v Predgrad. Zvečer se je predgrajskim gasilcem, ki so takoj pričeli z odpravljanjem škode, pridružilo še dvajset gasilcev iz drugih društev, danes dopoldan jih je bilo na terenu 60, z 18-imi vozili, v popoldanskih urah pa so vrste okrepili z gasilci iz drugih društev. »Po prvih ocenah je poškodovanih med 100 in 150 objektov. »Prednostno rešujemo poškodbe na stanovanjskih stavbah, nato sledijo še ostali objekti, predvsem gospodarska poslopja,« je še dejal Kalinić. Škodo, ki jo v teh krajih ne pomnijo, popisujejo tudi zavarovalnice.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki